200 HRVATA OPKOLJENO U MARIUPOLJU, RUSKI GENERAL UPOZORAVA: Plaćenici koje Zapad šalje u Ukrajinu da razmisle 7 puta pre nego krenu

0

„Znamo za dolazak oko 200 hrvatskih plaćenika. Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističko kojevskom režimu nemaju pravo na status ratnog zarobljenika. Pozivamo državljane stranih država koji planiraju krenuti u borbu za kijevski nacionalistički režim, da sedam puta razmisle o tome pre putovanja,“ naglasio je general Igor Konašenkov, glavni podparol ministarstva odbrane Ruske federacije.

Nameru ruske armije da otvori humanitarne koridore za civile da napuste gradove aktivno sabotiraju ukrajinske vojne snage, zvaničnici režima u Kijevu i sredstva informisanja.

Igor Damjanović iz Moskve

Druga nedjelja rata između Rusije i Ukrajine nije donela značajnija pomeranja na linijama fronta. Kome to donosi više koristi u ovom momentu teško je proceniti. Ukrajinska vojska odlučnom odbranom sa jedne strane podiže moral svojih pripadnika, ali i stanovništva. Sa druge strane suočavaju se sa velikim gubicima u ljudstvu i tehnici i pitanje je koliko će imati resursa da se ovako brani.

Ukrajini svakodnevno sa Zapada pristiže oružje, od čega su najznačajniji proivoklopne rakete koje im dostavljaju SAD, Velika Britanija i Kanada. Čini se da je upravo ovi sistemi, koji su jednostavni za upravljanje i lansiraju se sa ramena napravili mnogo problema ruskim oklopnim kolonama. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov, najavio je da će u pošiljkama oružja koje sa Zapada stižu u Ukrajinu, uskoro naći i „specijalno iznenađenje za neprijatelja“.

Zvaničnici vlade u Kijevu najavili su da bi uskoro moglo stići 20.000 stranih plaćenika sa raznih krajeva sveta, od Nigerije, preko Evrope, do SAD. Tolerišući i organizujući odlazak svojih državljana na inostrana ratišta zapadne zemlje grubo krše svoje zakone, koje su uvele pre 10-ak godina. Portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov iznio je tvrdnju da se u obruču Mariopulja nalazi 200 hrvatskih plaćenika.

general Igor Konašenkov
Ruska armija sinoć je žestoko bombardovala Nikolajev, glavni grad istoimene oblasti koja izlazi na Crno more, a bilo je dejstava sa mora i iz vazduha po susednoj Odeskoj oblasti. Vitalij Kim, gubernator Nikolajevske oblasti izjavio je da su Rusi juče uspeli da zauzmu tamošnji aerodrom i obore dva ukrajinska jurišnika Su-25 . Ruska avijacvija uspela je da potopi patrolni brod Slavjansk, koji su Ukrajini 2018. donirale SAD, posle 20-ogodišnje eskploatacije u američkoj obalskoj straži.

Kako javljaju ukrajinski izvori svih 16 oficira i mornara koji su činili posadu ovog broda su poginuli. Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinsku armiju u Harkovu da planira dizanje u vazduh nuklearnog reaktora u tamošnjem Institutu fizike i tako izazove ekološku katastrofu za koju bi optužila rusku stranu.

Namjeru ruske armije da otvori humanitarne koridore za civile da napuste gradove aktivno sabotiraju ukrajinske vojne snage, zvaničnici režima u Kijevu i sredstva informisanja. Ministarstvo odbrane RF saopštilo je pokazalo video materijale kako ukrajinska vojska sprečava evakuaciju civila i iznelo tvrdnju objavilo oko 17 sati ukrajinski vojnici u Mariopulju juče kao živi štit u borbama sa snagama DNR postavili 150 civila, od kojih su 4 ubili i 5 ranili.

Telegram kanal Čergovij OOS, blizak oružanim snagama Ukrajine, pozvao je građane Kijeva, Mariopulja, Sumija i Harkova da „ne veruju ruskim fašistima da postoje humanitarni koridori“ i pozvao ih da ne napuštaju gradove. Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Verešuk izjavila je da je „otvaranje koridora neprihvatljivo“ i pozvala građane da ni u kom slučaju da ne prelaze u Bjelorusiji, jer će ih „odatle prebaciti avionima u Rusku Federaciju“.

Izvor: region.alo/in4s

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime