5 predloga kako da naredne zime smanjite račune za grejanje

0

Grejna sezona je problem za mnoga domaćinstva u Srbiji zbog cene ogreva i enormnih računa za električnu odnosno toplotnu energiju. U velikim gradovima gde postoje toplane i organizovan sistem centralnog grejanja računi se plaćaju tokom cele godine. Na taj način se potrošačima donekle izlazi u susret i olakšava plaćanje u 12 jednakih rata.

Ipak, većinski deo stanovništva Srbije ipak živi u manjim mestima, gde nema infostana i organizovanog sistema grejanja. Ljudi biraju grejni sistem na osnovu ekonomičnosti, čak i po cenu da kuća nije dovoljno zagrejana. Najučestaliji način grejanja je „na struju“, odnosno TA peći, električne radijatore, klime i grejalice. Veliki broj srpskih porodica još uvek loži, te nabavlja ogrev u vidu drva, poljoprivrednih otpadaka, uglja. Alternativni vidovi zagrevanja vodenim pumpama i solarnim panelima nisu još uvek dovoljno zastupljeni, jer zahtevaju velika ulaganja u startu, iako su isplativa na duže staze.

Ipak, načini da se uštedi na računima za grejanje postoje. Ugradnja PVC stolarije u Beogradu se pokazala kao jedan od odličnih načina da se očuva temperatura stana, baš kao i izolacija doma. Postoji niz mera koje možete da preduzmete kako biste smanjili račune za grejanje i očuvali temperaturu u vašem domu:

Odredite optimalnu temperaturu za svaku prostoriju vašeg doma

Za svaku prostoriju vašeg doma postoji preporučena optimalna temperatura, koja boravak čini prijatnim, a vas funkcionalnim – bez smrzavanja i bez pospanosti koju izazivaju previše zagrejane prostorije.

Za hodnike se savetuje temperatura od 15 stepeni. Za kuhinju je optimalno termometar podesiti na 18 stepeni, jer se dogreva kuvanjem i pečenjem. Za prostorije u kojima se spava idealna temperatura je takođe 18 stepeni, dok je u dečijim i dnevnim sobama preporučena temperatura 21 do 22 stepena.

Svaki put kada povećate temperaturu na termostatu za jedan podeok, potrošnja energije se povećava za 6%.

Prirodno dogrevanje doma

Sunčane jesenje i zimske dane možete da iskoristite kako biste na prirodan način dogrevali vaš dom. Ugradnja PVC stolarije u Beogradu npr. omogućiće da prozori u vašem domu naprave efekat staklene bašte. U danima kada ima sunca, razgrnite draperije i zavese i dozvolite da sunčevi zraci podignu temperaturu vašeg doma.

Kada su dani vetroviti na prozore navucite roletne. Kvalitetne roletne su odličan toplotni i zvučni izolator, koji sprečava hlađenje prostorija tokom zime i pregrevanje tokom leta.

Predlažemo da provetravanje prostorija vršite u najtoplijem delu dana, tako što ćete sve prozore u kući otvoriti na kip, u trajanju od 30 minuta. Ostatak dana ne otvarajte prozore, kako ne biste spustili temperaturu u vašem domu.

Ugradnja PVC stolarije

Ugradnja PVC stolarije je dala odlične rezultate u pogledu očuvanja toplote i smanjenja računa za grejanje. Naime, dotrajala stolarija, prozori i vrata, su mesta koja otpuštaju najveće toplotne gubitke. Ukoliko prozori ne dihtuju dovoljno dobro, postoje pukotine u ramovima, nisu izrađeni od kvalitetnih materijala, zimi će propuštati hladnoću u vaš dom, dok će topao vazduh izlaziti. Ugradnja PVC stolarija u Beogradu npr. vrši se kvalitetnim elementima, sa dvostrukim ili trostrukim komorama koje su ispunjene gasom argonom, koji je odličan toplotni izolator. Kvalitetni PVC prozori će sprečiti toplotne gubitke za čak 50%!

Toplotna izolacija

Toplotna izolacija doma nije mala investicija, ali na duge staze je ekonomski vrlo isplativa. Toplotna izolacija može biti spoljašnja ili unutrašnja. Ako živite u zgradi, spoljašnju izolaciju je često gotovo nemoguće sprovesti u delo, stoga je i unutrašnja podjednako dobro rešenje.

Ako se na zidovima prostorija pojavljuje kondenzacija i buđ, a stambeni prostor se brzo ishladi uprkos grejanju, izolacija spoljašnjih zidova doma može rešiti vaš problem. Na zidove se nanosi izolator, uglavnom staklena vuna, koja se učvršćuje, a zatim štiti slojevima fasade. Spoljašnja izolacija doma će sprečiti nalete vetra i atmosferskih padavina da ishlade vaš dom tokom zime, podjednako kao što će sprečiti pregrevanje tokom leta.

Unutrašnja izolacija pruža jednako dobre rezultate kao i spoljašnja, a cenovno je gotovo dvostruko povoljnija. Sprečiće pojavu buđi i kondenzacije i hlađenje životnog prostora, stoga će u vašem domu biti osetno toplije i prijatnije. Prilikom unutrašnje izolacije potrebna je obazrivost, kako ne bi došlo do nastanka toplotnih mostova koji dovode do gubitaka toplote.

Ugradnja PVC stolarije u Beogradu često se vrši uporedo sa toplotnom izolacijom kuće ili stana. Toplotna izolacija i zamena dotrajale stolarije su se pokazale kao najbolje metode uštede na računima za grejanje.

Proverite ispravnost grejnih tela

Ako imate centralno grejanje imajte na umu da radijatori često znaju da se „zaguše“, tako što se u njih uvuče vazduh koji smanjuje kapacitet zagrevanja. Radijatore je pre početka svake grejne sezone potrebno očistiti, odnosno produvati, kako bi pružili svoj maksimum. Ovu stavku naročito imajte na umu ako pripadate grejnom sistemu toplana kod kojih se računi ne plaćaju naspram potrošnje, već na osnovu kvadrature stana.

Ako životni prostor zagrevate klima uređajima, pre svake grejne sezone očistite spoljašnju i unutrašnju jedinicu klime, baš kao i filtere. Prilikom rada klima uređaji privlače i nakupljaju velike količine nečistoća, koje onemogućavaju njihov pravilan rad i funkcionalnost.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime