„A KAD SU BOMBARDOVALI JUGOSLAVIJU, TAD STE ĆUTALI?“

0

Slavna Ruskinja ima poruku za Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova i ceo svet

Jedan od najglasnijih protiv rata u Ukrajini i zagovornik sankcija za ruske sportiste je Aleksandar Dolgopolov.

On je odlučio da uzme oružje i brani svoju zemlju od ruskih vojnih napada, za šta je dobio podršku mnogih, ali, njegovi stavovi da se suspendiju svi ruski sportisti su naišli na neodobravanje.

Trostruka olimpijska pobednica u umetničkom klizanju Irina Rodnjina smatra da bivši ukrajinski teniser Aleksandar Dolgopolov sebi pridaje veliku važnost, time što traži da se Danil Medvedev i ostali ruski teniseri i teniserke suspenduju sa svih turnira u svetu.

Pomenula je i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine od strane NATO i tadašnju politiku sveta prema sportistima zemalja agresora.

Irina Rodnjina veliko je ime u svetu umetničkog klizanja, a u Rusiji je u više mandata i poslanica Državne dume.

Ona smatra da sportisti iz Rusije trpe ogroman pritisak od strane zapadnog sveta, te da je sport žrtva politike.

– Sada je to opšta situacija. Možda treba da steknemo mudrost i strpljenje. Nekako mi sve to čak deluje i smešno. Za ukrajinskog tenisera koji nije bio ni u prvih 100, bilo bi najbolje da previše ne brblja – rekla je Rodnjina, a potom dodala:

– Nekim momcima je dozvoljeno, drugima nije. Vreme je takvo. Sada nema pitanja o pravdi. Postoji opšta psihoza. Šteta što je sport pao na ovo.

Irina Rodnjina se prisetila 1999. godine i bombi NATO koje su 78 dana padale po Srbiji i Crnoj Gori, najviše po civilnim objektima.

– Kada su sve NATO zemlje bombardovale Jugoslaviju, mirno su njihovi sportisti učestvovali u svim takmičenjima. Ja ćutim o Americi koja je vodila tolike ratove, a niko nikada u celoj istoriji olimpijskog pokreta nije pokrenuo pitanje o uklanjanju sportista iz SAD. Ovo još jednom pokazuje selektivnost i veoma bolan odnos prema našim odlukama – istakla je Rodnjina.

(Espreso)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime