AKO KORONA PONOVO UDARI NA JESEN SA NJOM ĆE DOĆI JOŠ NEŠTO! Svet na ovo mora biti spreman…

0

Prvi udar korona virusa na severnoj zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti oboljevanja i žrtvama, zbog čega se, uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju za takozvani drugi talas covid 19, koji se očekuje na jesen.

Kolektivnog imuniteta, naime, još nema u dovoljnoj meri, a razvoj vakcine je tek u povoju.

Stoga, dok su u pojedinim delovima Evrope već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio pre pandemije korona virusa, pojedine zemlje u svetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi talas COVID-19.

Pripreme za scenario drugog udara korona virusa već su u toku u Nemačkoj, gde pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odeljenjima intenzivne nege ostati kao rezerva za eventualni povratak covid 19 na jesen.

Kao oruđe u borbi protiv novog talasa ubudiće će služiti i mobilna aplikacija namenjena praćenju kontakata zaraženih osoba.

Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgradjene za borbu protiv korona virusa ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od portparola vlade, izgradnja novih i dalje je u toku.

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odeljenja intenzivne nege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu negu u jeku sadašnje epidemije na više od 10. 000.

– Moramo zadržati krevete u slučaju povratka epidemije i ostati na oprezu – rekao je direktor nacionalne zdravstvene agencije Žerom Salomon.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mera pozvali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson.

Što se tiče samog korona virusa, u nekim zemljama već je zabeležen ponovni porast broja zaraženih, a jedan od takvih slučajeva, pored Nemačke, je i Singapur, uprkos uspehu koji je tamo postignut u suzbijanju pandemije u ranoj fazi.

Kina, koja trenutno ima kontrolu nad situacijom, od jeseni će morati da sprečava, odnosno pod kontrolom drži prodor korona virusa na svoju teritoriju preko ljudi koji budu dolazili iz inostranstva, izjavio je za kineske medije Žang Venhong, vođa jednog ekspertskog tima iz Šangaja.

Na opasnost od novog talasa korona virusa tokom naredne jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi Nju Džerzi – drugoj u SAD po broju obolelih i umrlih od korona virusa – raspoloživi prostor u zgradama dve tamošnje bolnice pretvoren je u odeljenja za lečenje obolelih od COVID-19.

U nedavnom intervjuu za “Vašington post”, direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da bi jesenji talas korona virusa mogao predstavljati veći problem od sadašnjeg, zbog toga što će se pojaviti istovremeno sa epidemijom običnog gripa.

U izjavi za “Tajms”, Robin Šatok, profesor na londonskom “Imperijal kolezdžu”, izjavio je da nije poznato da li korona virus ima sezonski karakter, ali da se može očekivati da broj slučajeva COVID-19 ponovo poraste pošto počne normalizacija životnih prilika.

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više talasa, a najočigledniji primer je pandemija španske groznice, čiji su naknadni udari bili smrtonosniji od prvog, a ukupan broj žrtava premašio je 50 miliona ljudi.

Jedan od novijih primera je pandemija podtipa gripa A, poznatijeg kao H1N1, iz 2009, koja je počela u aprilu te godine, a potom se najesen ponovo pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama i u umerenom klimatskom pojasu na severnoj hemisferi.

Kurir.rs/Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime