AKO STE PRIMALI MINIMALAC TRI MESECA, SLEDI VAM OVO: Svi građani Srbije moraju znati informaciju!

0

Pojedini ekonomisti očekuju da će zbog posledica epidemije korona virusa u Srbiji ostati bez posla nekoliko desetina hiljada ljudi

Nakon što 7. jula država uplati poslednji od tri minimalca za više od milion zaposlenih u 232.000 preduzeća, radnici mogu biti sigurni da će svoje poslove zadržati u naredna tri meseca, odnosno do kraja oktobra.

Naime, zadržavanje zaposlenih tri meseca od isteka pomoći bio je jedan od uslova za dobijanje podrške države, a ispunjenost uslova država je proveravala svakog poslednjeg dana u mesecu, počev od aprila, zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Ekonomski analitičari i privrednici smatraju da će tek posle ovog tromesečnog perioda kriza “pokazati zube” i da bi krajem godine mogla da usledi serija otkaza, ali i smanjivanje zarada zaposlenima, posebno u firmama koje će biti najviše pogođene posledicama pandemije.

Pojedini ekonomisti očekuju da će zbog posledica epidemije korona virusa u Srbiji ostati bez posla nekoliko desetina hiljada ljudi.

– Programom isplate minimalaca predviđeno je da poslodavci ne otpuštaju radnike do kraja oktobra, ali sigurno je da će postojati pritisak. Firme će morati da isplaćuju plate, da plaćaju poreze i doprinose i u ovom periodu, iako će oporavak privrede biti vrlo spor i zavisiće umnogome od zdravstvene situacije – objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije.

“Blicov” sagovornik dodaje da privredni ciklus u Srbiji kasni za Evropom i da ćemo zato prave obrise krize, smanjenu tražnju i zarade, videti tek od jeseni. Ističe da svakako treba biti oprezan i ne treba očekivati da će Srbija, ali i Evropa i ceo svet brzo izaći iz ove krize.

– Potrajaće sve to, a poznato je da izlazak iz krize uvek traje duže od ulaska u problem – smatra Nikola Altiparmakov.

Radnici, dakle, imaju tri meseca da se pripreme za novi krizni period, ali i da sa poslodavcima razmotre mogućnosti za dalju saradnju. S obzirom na to da je predsednik Srbije najavio da neće biti novog paketa pomoći za privatni sektor, firme će morati same da pronađu rešenje za manju tražnju na tržištu i manju kupovnu moć, koja ih verovatno čeka na jesen.

Nikola Altiparmakov podseća da je aktuelna kriza prouzrokovana nemogućnošću da se radi u proteklom periodu, zbog karantina, zatvaranja privrede i svih mera koje su morale da budu preduzete za suzbijanje širenja pandemije, a da prava ekonomska kriza dolazi sa smanjenom tražnjom, otkazima i manjim platama, potom i manjom kupovnom moći i recesijom.

– Ta recesiona spirala će se videti tek na jesen – kaže sagovornik “Blic Biznisa”.

Toplica Spasojević iz ITM Grupe kaže da privrednici nisu više onoliki optimisti kao što su bili negde u aprilu. Prema njegovim rečima, repovi prvog talasa pandemije pokazuju, nažalost, da su pojedini sektori privrede ponovo ugroženi i da neće biti brzog oporavka kada je reč o turizmu, ugostiteljstvu, prevoznicima…

– U razgovoru sa kolegama vidim da će se deo privrede suzdržati od otpuštanja radnika. Ipak, s obzirom na sve okolnosti, neminovno je da će na jesen biti i otkaza – zaključuje Spasojević.

Espreso, Blic biznis

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime