ALARMANTNO! Lažna država Kosovo se OPASNO naoružava

0

Agencija za bezbednosnu i odbrambenu saradnju SAD objavila je da je Stejt department doneo odluku kojom se odobrava prodaja raketa „džavelin“ (koplje) i prateće opreme Kosovu za procenjenu cenu od 75 miliona dolara! Iako se u obrazloženju navodi da će predložena prodaja podržati ciljeve spoljne politike i nacionalnu bezbednost SAD „poboljšanjem bezbednosti evropskog partnera koji je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi“, dodatno naoružavanje Kosova u Srbiji je izazvalo nezadovoljstvo i smatra se novim bezbednosnim izazovom u regionu. Veoma je zabrinjavajuće i to što vlada Aljbina Kurtija konstantno uvećava budžet za naoružavanje, koji je dostigao 204 miliona evra.

Jačanje vojnih kapaciteta Kosova je među prioritetima Prištine već godinama, što se vidi i u konstantnom uvećavanju budžeta za te namene.

Tako je Kurti za 2024. godinu za resor odbrane izdvojio 204 miliona evra. Kad se analizira i ova nabavka američkih raketa, teška 75 miliona dolara, može se zaključiti da količina projektila koju traže vlasti u Prištini ozbiljno izlazi iz okvira dosadašnjih narudžbina, s obzirom na veličinu KBS.

Poređenja radi, Hrvatska je početkom 2023. godine planirala nabavku sistema „džavelin“ u vrednosti od 25 miliona dolara. Australija je u maju 2023. zatražila kupovinu 255 „džavelina“ za 60 miliona dolara, ali bez veće količine opreme. Rumunija je u decembru 2023. zatražila kupovinu 263 projektila „džavelin“ i 26 lansirnih jedinica za 80 miliona dolara. Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci najavio je da Priština planira da kupi i protivvazdušne sisteme.

Šta sve kupuje Priština

– turski „barjaktari“, bespilotne letelice TB-2

– protivoklopni sistem OMTAS, dometa do 4.500 m

– haubice „boran“ kalibra 105 mm

– borbena vozila pešadije „vuran 4h4“

– minobacače ALKAR kalibra 120 mm

– Protivoklopni sistem „džavelin FGM-148“

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime