Albanija tuži Srbiju za genocid u ime lažne države?

0
Kosovo, skupština, Foto: AP

Ima indicija i da Albanija može da podnese određenu tužbu za genocid protiv Srbije

Najava Vjose Osmani da će tzv. Kosovo pokrenuti tužbu protiv Srbije “za genocid u periodu od 1998. do 1999. godine na Kosovu i Metohiji”, može biti ostvarena uz pomoć Albanije, poručio je advokat Tom Gaši. Gaši objašnjava da iako (tzv.) Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, to neće pokolebati kosovske lidere u nameri da tuže Srbiju.

– Ima indicija i da Albanija može da podnese određenu tužbu za genocid protiv Srbije. To je jedina mogućnost. (Tzv.) Kosovo je priznalo više od 115 država, ali s obzirom da je Albanija član Ujedinjenih nacija, ona ima pravo da podnese tužbu u ime (tzv.) Kosova pred Međunarodnim sudom, za zločine za vreme rata od 1998. do 1999. godine – navodi Gaši.

Prema njegovim rečima, sada sledi pronalaženje pravnih temelja za podnošenje tužbe. Gaši izražava očekivanje da će odluka suda biti u korist tzv. Kosova.

– Sada smo u situaciji kada će premijer i predsednica oformiti jednu ekipu pravnika i advokata koji će podneti tužbu protiv Srbije. Ovo nije prvi put da se Srbija tuži pred Međunarodnim sudom pravde za zločine počinjene na (tzv.) Kosovu, ranije je bila tužba Hrvatske, Bosne i Hercegovine i ovo će biti treća tužba koja će imati nekoliko pravnih prepreka, ali će sud rešiti slučaj u korist (tzv.) Kosova – kazao je Gaši.

On smatra da se “mora dokazati krivica Srbije”, uprkos tome što je prošlo više od 20 godina, od kada su, kako kaže, počinjeni zločini.

– Apsolutno nema zastarelosti za krivična dela za ratne zločine i za genocid, previše vremena je izgubljeno, ali Međunarodni sud ima pravo i odgovornost da prihvati ovu tužbu – zaključuje Gaši.

ALO , KOSOVO ONLINE

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime