ALBANKA TRAŽI UKIDANJE KLJUČNOG SPORAZUMA!

0
Vjosa Osmani, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Vljosa Osmani, v.d. kosovskog predsednika, traži od Amerike da preispita Briselski sporazum, posebno deo o implementaciji ZSO, jer smatra da bi njegova primena samoproglašeno Kosovo učinila disfunkcionalnim. To dokazuje da je Priština posegla za krupnim zalogajem računajući na Bajdena kao partnera u realizaciji svog cilja – da Srbija prizna Kosovo.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje to za Sputnjik i upozorava da bi bilo kakvo preispitivanje postignutog Briselskog sporazuma od strane Prištine značilo praktično da dogovor više ne postoji i da se od njega – odstupa.

Krupan zalogaj za Prištinu, Vašington i Brisel na potezu

„Za Srbiju bi to značilo da nema nikakvu obavezu sa svoje strane za njegovu primenu i imala bi sva prava da sve vrati u prethodno stanje. Ovakve izjave upravo pokazuju koliko je značajno da se Briselski sporazum poštuje, a naročito njegovih prvih šest tačaka koji se tiču Zajednice srpskih opština“, objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima, upravo zbog ovakvih najava, Srbija treba da insistira na njegovom punom poštovanju i implementaciji jer je ZSO naš najvažniji argument u tom sporazumu, kao uslov za nastavak bilo kakvog dijaloga.

„Sada je na probi međunarodna zajednica, i Vašington i Brisel. EU posebno, jer je učesnik i garant primene tog sporazuma i zaista je krajnje vreme da se Brisel o tome izjasni i da insistira na njegovoj punoj implementaciji“, dodaje Milivojević.

Briselski sporazum – uslov za nastavak dijaloga

Sve drugo bi, dodaje on, značilo da ovaj sporazum više nije na snazi i da ne obavezuje srpsku stranu da ga poštuje ukoliko bi došlo do bilo kakve intervencije vezane za promenu njegove sadržine.

„Za Srbiju je prištinska inicijativa, naravno, neprihvatljiva i Beograd će ostati pri stavu da mora da se primeni sve što je potpisano i dogovoreno u Briselu. To je ujedno i uslov da može da se dalje razgovara o bilo kojoj vrsti novih sporazuma i dijaloga koji bi trebalo da doprinesu normalizaciji odnosa“, napominje sagovornik Sputnjika.

Milivojević kaže da činjenica da se Priština povodom ovoga obratila novoj američkoj administraciji potvrđuje da je Priština čekala smenu vlasti u Vašingtonu.

Čekali Bajdena da se reše ZSO

„Priština računa na Bajdena i njegovu administraciju i na to da će ona odlučujuće da deluje u prilog maksimalističkih interesa Prištine, a to znači da se razgovara isključivo o priznanju Kosova od strane Srbije i da se zanemare obaveze Prištine od ranije“, kaže Milivojević.

To naravno, napominje naš sagovornik, ne oslobađa Evropsku uniju obaveze da do kraja ostane dosledna onome u čemu je učestvovala.

„To dovodi u pitanje i njen kredibilitet kao posrednika u pregovorima dve strane“, napominje Milivojević.

Osmanijeva je osim Briselskog, od Amerike zatražila i da se preispitaju svi sporazumu koje je tzv. Kosovo potpisalo unazad 10 godina kao i da se preispita najnoviji Vašingtonski sporazum.

Ona veruje da o svemu mora da se razgovara sa timom američkog predsednika kako bi dobili jasnu sliku šta oni misle o potpisanim sporazumima na svim pregovorima Beograd i Prištine do sada, ali i pitanjima koja su usmeno razmatrana i dogovorena.

Sputnik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime