ALBANSKA VOJSKA STIŽE NA KOSOVO! Kfor izdao saopštenje, evo šta planiraju da urade!

0

Međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji krajem avgusta i u septembru izvešće vežbu operativne probe, zbog koje će privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu, saopštio je danas Kfor.

U saopštenju se navodi da će u vežbi učestvovati dodatne rezervne trupe iz drugih savezničkih zemalja NATO-a, među kojima su Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Rumunija, Turska i Velika Britanija.

Te trupe će na KiM stići do kraja avgusta, a infrastrukturu neophodnu za njihov smeštaj uspostaviće mali vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji treba da doputuje na Kosovo 13. avgusta.
Vežba će biti održana od 30. avgusta do 8. septembra, a obuhvataće scenarije kontrole mase i nereda, aktivnosti vezane za slobodu kretanja i bezbednosne operacije čiji je cil? održavanje visokog nivoa pripravnosti.

Po završetku vežbe, sve dodatne snage će napustiti KiM i vratiti se u svoje matične zemlje.

Komanda Kfora navodi da je u pitanju rutinski događaj, pod nazivom „OPREH Level II“ (Operativna proba drugog nivoa).

U saopštenju se dodaje da trupe iz savezničkih zemalja treniraju zajedno sa jedinicama Kfora u okviru operativnih rezervnih snaga,.

Kako je objašnjeno, dodatne rezervne snage NATO-a mogu da budu pozvane u malo verovatnom slučaju da Kforu zatreba pomoć u sprovođenju mandata UN koji podrazumeva održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kfora navodi da lokalne zajednice mogu da primete povećano kretanje vozila, kao posledicu transporta oklopnih vozila, dok jedinice pristižu tokom pripreme.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime