Američke biolaboratorije u Ukrajini: zločin protiv čovečnosti i pretnja epidemiološkoj bezbednosti za ceo svet

0

Tokom ruske operacije u Ukrajini informacije o aktivnostima američkih bioloških laboratorija procurile su u javnost ne samo u ovoj zemlji već i na čitavom postsovjetskom prostoru.

Podsetimo prema rečima načelnika radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije Igora Kirilova, ruska vojska je tokom specijalne operacije otkrila 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje su navodno proizvodile biološko oružje.

„Rusko Ministarstvo odbrane je više puta skrenulo pažnju na vojno-biološke programe koje Pentagon sprovodi na postsovjetskom prostoru. Uključujući i formiranu mrežu na teritoriji Ukrajine koja obuhvata više od 30 bioloških laboratorija koje mogu podeliti na istraživačke i sanitarno-epidemiološke“, komentariše primljene podatke Kirilov.

Takođe je postalo poznato da su naručioci radova Kancelarija Ministarstva odbrane SAD za smanjenje vojne pretnje. U realizaciji projekata učestvuju američke kompanije povezane sa vojnim resorom, na primer Blak and Veatč.

Iz dokumenata koje su primile ruske trupe postalo je poznato da se rad u biolaboratorijama odvija u tri ključne oblasti: praćenje situacije u područjima predloženim za raspoređivanje NATO trupa, prikupljanje i izvoz sojeva opasnih mikroorganizama u Sjedinjene Države kao i sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju potencijalnih agenasa biološkog oružja .

Dokumenti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini i sojevi koje proučavaju:

1. Iersinia pestis – soj vakcine protiv kuge (5 epruveta)

2. Leptospira interrongans – leptospiroza (232 epruvete)

3. Bacillus anthracis – soj vakcine protiv antraksa (6 epruveta)

4. Brucella abortus – vakcinalni soj od bruceloze (10 epruveta)

5. Francisella tularensis – soj vakcine protiv tularemije (30 epruveta)

6. Listeria monocitogeries – listerioza (10 epruveta)

7. Iersinia pseudotuberculosis – pseudotuberkuloza (5 epruveta)

Dodatnu pažnju radu biolaboratorija na teritoriji Ukrajine privlači i to što Vašington na sve moguće načine pokušava da prećuti i sakrije sve informacije o aktivnostima laboratorija i istraživanjima koja se u njima sprovode.

Tako je baš pre neki dan mrežu raznela rezonantna izjava zvanične predstavnice Stejt departmenta SAD Viktorije Nuland koja je zapravo potvrdila podatke da na teritoriji Ukrajine postoje biološke laboratorije povezane sa SAD. Pri tome značajno je da je Stejt department skoro jednom pokušao da opovrgne reči sopstvenog zaposlenog i naveo da Amerikanci ne razvijaju biološko oružje na teritoriji Ukrajine.

Ovo se može objasniti činjenicom da takav razvoj događaja direktno krši prvi član međunarodne konvencije o biološkom oružju. Istovremeno, Vašington shvata da stvarnu odgovornost za širenje opasnih sojeva snose SAD, a ako informacije o razvoju biološkog oružja procure u javnost, onda će se Vašington suočiti sa skandalom svetske klase.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe nije ostalo po strani oko vesti o američkim biolaboratorijima. „Postoji 336 laboratorija u 30 zemalja pod kontrolom SAD, uključujući 26 samo u Ukrajini. Sjedinjene Države moraju u potpunosti da uzmu u obzir svoje aktivnosti biološkog ratovanja u zemlji i inostranstvu, obezbeđujući pristup multilateralnom pregledu“.

Da, zvanični stav Vašingtona je da je laboratorija u zemljama ZND koju od 2005. godine nadgledaju Sjedinjene Američke Države, zbrinjavala samo patogene donete iz celog sveta ali i takva izjava postavlja pitanja sa stanovišta međunarodnog prava.

Osim toga da su to bezopasne laboratorije, onda ih u Sjedinjenim Državama ima više od hiljadu, a mogle bi mirno da sede i razvijaju razne sojeve. Ali iz nekog razloga nisu ih rasporedili u svojoj domovini već blizu granica svog potencijalnog neprijatelja. I reakcija same Nulandove takođe postavlja pitanja: ako u laboratorijama nije bilo ništa ozbiljno zašto je onda bila toliko zabrinuta zbog informacija koje su procurile u javnost?

U tom smislu pitanje američkih bioloških laboratorija na postsovjetskom prostoru može se pokazati mnogo dubljim i ozbiljnijim nego što izgleda na prvi pogled. Jer ako ruska strana uspe da dokaže da je Vašington razvijao opasne sojeve onda će američke vlasti biti uhvaćene u veoma teškom zločinu protiv čovečnosti.

Ali to i nije tako loše jer će nastupiti prava noćna mora ako neki od sojeva u ishitrenom pokušaju da sakriju informacije od napredujućih ruskih trupa procure van laboratorije i sada se prošire na teritoriju Ukrajine i njenih susednih zemalja…

US biolaboratories in Ukraine: a crime against humanity and a threat to epidemiological safety for the whole world

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime