Američki ambasador Godfri PRIZNAO SVE! Tiče se Srbije

0
Hit tvit, amabasador Godfri, Ana Brnabić, Foto: Printscreen RTV Pink

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da je Srbija privredna lokomotova Zapadnog Balkana, ekonomski lider u regionu i jedna od najotpornijih privreda Evrope tokom pandemije kovid-19.

Godrfi je za današnju Politiku rekao da je glavni pogon te lokomotive intelektualna snaga i da je zbog toga potrebno uložiti mnogo energije da se zaustavi odliv mozgova i stvore uslovi za dugoročni preivredni rast da bi mladi ljudi gradili svoju budućnost u Srbiji.

„Ključ za to je pomoći Srbiji da se integriše i na kraju učlani u najveću i najuspešniju ekonomsku i političku uniju, a to je EU. Pristupni proces je težak, u to nema sumnje, ali reforme koje su sa njim povezane pomoći će privredi da nastavi da jača, što će uveriti mlade ljude da svoju budućnost grade u gradovima Srbije“, rekao je Godfri.

Upitan da li je za aktuelnu američku administraciju Vašingtonski sporazum još uvek važeći, Godfri kaže da SAD i dalje želi da se sve dogovoreno u Vašingtonu sprovede u delo i podsetio da SAD godinama podržavaju proces koji vodi sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Američka „administracija će nastaviti da elemente Vašingtonskog sporazuma tretira kao prioritete. SAD se slažu da je neka od pitanja najbolje rešavati kroz dijalog predvođen EU i spremne u da taj proces podrže najbolje što mogu“, rekao je Godfri.

On je dodao i da predsednik Džo Bajden veoma dobro razume značaj stabilnog i naprednog Balkana, kao i ujedinjene i slobodne Evrope.

„Mi stoprocentno podržavamo strateški cilj Srbije da se pridruži EU i sve što treba da uradi da bi u tome uspela. Naša pomoć kroz programe u samoj Srbiji, kao i naša jasna politička podrška procesu proširenja EU na Zapadni Balkan pomaže Srbiji da sprovede neophodne reforme i krene napred na svom evropskom putu“, zaključio je Godfri.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime