AMERIČKI PILOT KOGA SU SRBI OBORILI 1995. GODINE POSTAO ZAMENIK ŠEFA PENTAGONA: Preživeo 6 dana lutajući bosanskim šumama!

0

Bivši američki pilot čiji je avion oboren iznad BiH 1995. godine i koji je preživeo šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mesto u ministarstvu Odbrane SAD, saopštio je Pentagon.

Skot O’Grejdi (55) postavljen je za zamenika ministra odbrane koji će biti zadužen za međunarodnu bezbednost.

O’Grejdi je u junu 1995. godine, tada po činu kapetan, u SAD postao nacionalni heroj jer je preživeo šest dana u šumi u blizini Bihaća, pošto je njegov avion F-16 pogođen raketom.

Pilot, koji se katapultirao sa visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. O’Grejdi je tada imao malu rezervu hrane sa sobom ali je kao pilot obučen za takve situacije uspeo da preživi koristeći plodove prirode.

Komanda marinaca je organizovala potragu i izvukla ga iz okoline Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su, kako se navodi, bosanski Srbi sprovodili intenzivnu potragu za njim.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu „Return with honors“ u kojoj je opisao svoje preživljanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao preduzetnik i konsultant, navodi se u biografiji koju je preneo Pentagon.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / JAMAL WILSON / AFP

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime