APOKALIPSA NA ISLANDU 800 zemljotresa za nekoliko sati, proglašeno vanredno stanje, strahuje se od erupcije vulkana

0
Foto: Skrinsot

Island je proglasio vanredno stanje, a policija je pozvala stanovnike da evakuišu priobalni grad Grindavik nakon intenzivnog talasa zemljotresa na jugozapadu zemlje koji je povezan sa mogućom erupcijom vulkana Fagradalsfjal.

Od ponoći do 14 časova zabeleženo je skoro 800 zemljotresa, od kojih je najplići na dubini od 3 do 3,5 kilometara, saopštio je islandski meteorološki zavod.

Islandska agencija za civilnu zaštitu saopštila je da bi „tunel magme koji se formira mogao doći do Grindavika“. Islandske vlasti su dodale da je nemoguće reći da li bi i gde bi magma mogla da izbije na površinu.

„Zemljotresi bi mogli postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovakav sled događaja mogao bi da dovede do erupcije vulkana. Međutim, još uvek nema znakova da se magma približava površini. Njen napredak se pomno prati“, saopštila je agencija civilne zaštite.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuišu i naglasile da nema neposredne opasnosti.

„Želimo da ponovimo da stanovnici moraju da evakuišu svoje domove i napuste grad. Ali takođe želimo da ponovimo da ovo nije hitna evakuacija, ima dovoljno vremena da se pripreme i mirno odvezu iz grada“, saopštili su.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime