APOKALIPTIČNE SCENE! Jako nevreme pogodilo centar i zapad Srbije! PLJUSAK, GRMLJAVINA, GRAD, BUJICE TEKU ULICAMA… (FOTO/VIDEO)

0
Foto: Skrinsot Instagram

Kako je Republički hidrometeorološki zavod Srbije i najavio, veći deo naše zemlje je tokom popodneva i večeri pogodilo nevreme.

Snimci iz centralne i zapadne Srbije su apokaliptične.

U Koceljevi, Ubu, Aleksandrovcu, Kosjeriću i drugim mestima reke teku ulicama i nose sve pred sobom. Tamo je tukao i veliki grad i naneo materijalnu štetu.

Pljusak se oko pola sedam sručio i na Beograd.

Iznad Novog Sada je nebo bukvalno crno.

U Kosjeriću je haos. Usled velike količine vode izlili su se bujični potoci i pritoke reke Skrapež.

– Nevreme koji je zadesilo našu opštinu tokom dana napravilo je ozbiljne probleme. Mesna zajednica Brailovići je u katastrofalnom stanju, voda je prodrla u oko 20 domaćinstava, na svu sreću nema ugroženih ljudi. Na lice mesta si stigli i pripadnici vatrogasno-spasilačnih jedinica koje dežuraju u slučaju da je potrebna evakuacija – kazao je za RINU, Žarko Đokić.

Šteta je pričinjena na putnoj infrastrukturi i poljprivrednom zemljištu, ali prioriteti su poplavljena domaćinstva.

– Magistralni put Kosjerić – Valjevo je u prekidu zbog vode koja se izlila na put i presekla saobraćaj. Mehanizacija je već na terenu kako bi što pre osposobili taj putni pravac, koji je za nas od vitalnog značaja – ističe Đokić.

On dodaje da se u narednim satima očekuje zasedanje Štaba za vanredne situacije, kada se očekuje i progašenje vanredne situacije u tom delu opštine.

U toku ove sedmice širom Srbije moglo bi da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa će na manjim tokovima, rekama i potocima postojati opasnsot od manjih poplava i bujica, a na pojedinim lokacijama poplave i bujice se očekuju zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihvate veće količune atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na većim rekama poput Dunava i Save očekuje pad vodostaja i nema opasnosti od poplava.

Zbog očekivanih grmljavinskih procesa, ove sedmice preporučuje se oprez na otvorenom i izbegevanje boravka na kritičnim mestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, naročito pri grmljavinskim olujama i nepogodama.

Inače, temperature su tokom poslepodneva u Srbiji dostigle i 27°C, što su prosečne vrednosti za početak juna, a u Beogradu je bilo maksimalnih 26°C.

S obzirom na to da je povećana relativna vlažnost vazduha, veoma je sparno i neugodno.

U košavskom području, odnosno u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Vojvodini i u Braničevskom okrugu dana s duva pojačan jugoistočji vetar, dok je košava na jugu Banata i jaka, a slična situacija očekuje se i narednih dana.

Prema trenutnim prognozama, ove sedmice ne očekuje se stabilizacija vremena.

Izvor: Republika.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime