Automatizacija u proizvodnji: Put ka uspešnom poslovanju

0

U današnjem poslovnom svetu, sve je značajnija primena automatizacije u proizvodnji. Glavni motivi za usvajanje automatizacije uključuju postizanje veće proizvodnje i povećanje produktivnosti, što proizvođačima pruža konkurentsku prednost.

Pored toga, ova tehnologija donosi razne prednosti poput preciznosti, efikasnosti i poboljšanja kvaliteta proizvoda.

Automatizacija ima značajnu ulogu u stvaranju organizacija koje su efikasnije i usklađenije, doprinoseći ukupnom uspehu. Kroz ove tehnološke inovacije, ostvaruju se značajne koristi za kompanije svih veličina.

Koje su različite vrste automatizacije u proizvodnji?

Automatizacija može da se primeni u svim fazama proizvodnog procesa, od skladištenja sirovina i materijala do pakovanja uz pomoć automatske pakerice i isporuke gotovih proizvoda.

Unapređeno praćenje i upravljanje procesima proizvodnje omogućavaju brzo reagovanje na promene i smanjenje rizika od neuspeha i grešaka.

Postoje četiri osnovne vrste automatizacije:

Fiksna: Često nazivana krutom automatizacijom, ova vrsta se koristi za ponavljajuće aktivnosti i radi samo sa određenom opremom, obezbeđujući doslednost u velikim proizvodnim sistemima. Ipak, ona ima ograničenu fleksibilnost.

Programabilna: Ova vrsta zahteva nove instrukcije kako bi se promenio proizvodni proces. Najbolje funkcioniše za proizvode koji se prave u serijama, koristeći specifikacije za regulisanje sekvenciranja i povezanih operacija. Često se primenjuje u proizvodnji srednjih količina.

Fleksibilna: Ova vrsta, poznata i kao softverska automatizacija, primenjuje se za proizvodnju raznovrsnog asortimana proizvoda. Omogućava brze i automatske promene u sistemu, čime se smanjuje vreme potrebno za podešavanje mašina različitih etapa proizvodnje.

Računarski sistemi: Ovi sistemi se primenjuju u automatizaciji računarski integrisane proizvodnje (CIM) radi upravljanja sopstvenim automatizovanim proizvodnim procesima. Ovo znači da, unutar konteksta CIM-a, računarski sistemi nadziru i kontrolišu različite automatizovane proizvodne postupake.

Koje sektore procesne automatizacije se najviše isplati istražiti?

Sa razvojem automatizacije u proizvodnji, sve više sektora je podložno njenom uticaju.

Nezavisno od privrede, specifične automatizacije će se prilagoditi novim potrebama i zameniti ljudski rad, posebno u situacijama koje uključuju jednostavne zadatke ili rizične okolnosti.

Radnici će imati koristi jer će, prema iskustvu Gorana Mirića, stručnjaka za automatizaciju mašina, radna mesta postati sigurnija i interesantnija.

Dakle, koje industrije mogu najviše da profitiraju od ovog procesa automatizacije?

Automatizacija u industriji hrane i pića

Prerada hrane i pića predstavlja sjajan domen za primenu automatizacije. Korišćenje automatizovanih rešenja u projektovanju procesa za obavljanje rutinskih zadataka može povećati proizvodnju i očuvati bezbednost radnika od povreda izazvanih repetitivnim pokretima.

Uvođenje automatizacije u proces pakovanja značajno podiže efikasnost operacija.

Automatizovana oprema za merenje i mešanje sastojaka, zajedno s komercijalnim pećima koja koriste transportne sisteme, garantuje doslednost krajnjeg proizvoda.

Automatizacija u opštoj Industrija

Automatizacija proizvodnje donosi mnogo dobrobiti proizvođačima. Već u šezdesetim godinama prošlog veka automobilska industrija je među prvima uvela robotizovane mašine u proizvodnju da obavljaju ponavljajuće zadatke.

Danas se roboti koriste u elektronici za rukovanje delovima, testiranje, inspekciju i nanošenje brtvila na štampane ploče (PCB).

Upotreba automatizovane opreme značajno je povećala efikasnost u proizvodnji, smanjila potrebu za radnicima nižeg nivoa kvalifikacija. U kratko, opšta proizvodnja može imati koristi od upotrebe robotizovanih paletizera i drugih vrsta automatizovane opreme.

Automatizacija u građevinskoj industriji

Građevinska industrija je često spora u prihvatanju novih tehnologija, ali automatizacija rutinskih poslova može da unapredi mnogo toga u ovom sektoru – od smanjenja troškova do unapređenja izvođenja projekata.

Automatizacija takođe doprinosi poboljšanju kvaliteta projekta jer smanjuje rizik od ljudskih grešaka.

Pored smanjenja troškova, procesna automatizacija može pojačati sigurnost u građevinskoj industriji, koja važi za jednu od najopasnijih na svetu.

Kako efikasno implementirati automatizaciju?

Prelazak na industrijska rešenja za automatizaciju može označiti značajan korak za svaku firmu, a upravo takve promene obično donose izazove.

Pre nego što se odlučite za taj korak, važno je da razmotrite nekoliko stvari:

Uticaj na ostale procese

Kada razmatrate automatsko sprovođenje procesa, bitan faktor je kako će to uticati na druge korake. Automatizacija odabranog procesa može ubrzati tok, sa posledicama na prethodne i sledeće korake u proizvodnji.

Dakle, važno je da odabrete operacije koje se mogu automatizovati bez ometanja drugih faza u proizvodnji. Razmatranje faza sa nagomilavanjem ili fazama kada proizvodna snaga opada može smanjiti prekide u proizvodnom procesu.

Na primer, u fazi nagomilavanja, možete koristiti automatski dodavač deklaracija kako biste izbegli ručno dodavanje i optimizovali kontinuitet u proizvodnji.

Optimizacija troškova

Preporučljivo je opravdati trošak, s obzirom da ulaganje u automatizovanu radnu snagu nosi značajan početni izdatak.

Osim toga, povećanje efikasnosti opšteg poslovanja verovatno neće imati dovoljno značajan uticaj da opravda veliki povrat ulaganja, posebno ako vaša firma nije velikog obima.

Ipak, automatizacija može povećati proizvodnju i potencijalno doneti uštede, naročito ako vaše poslovanje ima impresivan promet.

Zadaci koji se stalno ponavljaju

Kada birate koje procese da automatizujete, prioritet dajte ponavljajućim operacijama. Zaposleni često gube produktivnost zbog dosade uzrokovane repetitivnim zadacima.

Automatizacija ovih operacija omogućava vašem osoblju više slobodnog vremena za poslove koji zahtevaju veštine i sposobnost rešavanja problema.

Iskoristite ljudski potencijal na taj način, dok mašine obavljaju teže zadatke.

Automatizacija u proizvodnji: Zaključak

Nema sumnje da su automatizacija i procesno inženjering rešenja za budućnost i da su danas široko prihvaćena u raznim industrijama. Procesi koji zahtevaju ponavljajući rad, posebno oni koji angažuju nekvalifikovanu radnu snagu, mogu ostvariti značajne prednosti implementacijom ovih tehnologija.

Kada razmišljate o implementaciji automatizacije u vašem poslovanju, važno je da razmotrite uticaj na ostale procese, optimizaciju troškova i identifikaciju zadataka koji se stalno ponavljaju.

Automatizacija može predstavljati važan korak ka uspešnom poslovanju, ali preduzimanje tih koraka zahteva pažljivo razmatranje i planiranje.

Izvor fotografije: freepik.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime