Bajden se obraća javnosti: NEĆEMO ratovati protiv Rusije u Ukrajini (VIDEO)

0
Foto: EPA

Američki predsednik se obraća povodom krize u Ukrajini

Počelo je obraćanje Bajdena u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu.

-Ruska vojska pokrenula je agresivni napad na Ukrajinu, rekao je američki predsednik Džo Bajden u obraćanju naciji.

-Ovo je napad sa predumišljajem – istakao je.

-Nedeljama smo upozoravili da će se ovo dogoditi, nedeljama – rekao je Bajden, dodajući da je ruska vlada izvela sajber napade protiv Ukrajine i da je napad bio potpuno “neisprovociran i neopravdan”.

-Putin je agresor. On je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posledice. – rekao je Bajden.

-Danas odobravam dodatne snažne sankcije i nova ograničenja na ono što može da se izvozi u Rusiju. – rekao je Bajden.

On je obećao da će napad “skupo koštati” Rusiju.

Bajden je jasno naglasio kako su uvedene sankcije, što govori da Amerika neće ratovati protiv Rusije u Ukrajini.

-Namerno smo sklopili ove sankcije da maksimizujemo dugoročne posledice po Rusiju a minimalne po SAD i saveznike.

-Želim da budem jasan. Sjedinjene Države nisu same u ovom. Izgradili smo koaliciju partnera koji predstavljaju pola globalne ekonomije – rekao je Bajden, nabrojavši EU, Veliku Britaniju, Japan i brojne druge zemlje.

-Ograničićemo rusku mogućnost da posluju u dolarima, evrima, funtama i jenima i budu deo globalne ekonomije. Ograničićemo sposobnost finansiranja rasta ruske vojske. –

Američki predsednik je prethodno u saopštenju u sredu uveče, nakon eksplozija u Ukrajini, osudio “neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga” na susednu zemlju. Bajden je uoči obraćanja naciji nakon što je pokrenuta invaziju na Ukrajinu obećao da će uvesti “razorni paket sankcija” Moskvi. Obraćanje je kasnilo oko sat vremena usled poziva koji je trajao više od sat vremena između Bajdena i lidera G7.

Bajden je nakon poziva “tvitovao” da su se složili o sankcijama prema Rusiji. Lideri G7 snažno osudili “invaziju Rusije na Ukrajinu” i najavili uvođenje oštrih i koordinisanih ekonomskih i finansijskih sankcija Moskvi.

Viši zvaničnik njegove administracije rekao je da Sjedinjene Države i saveznici planiraju da u četvrtak pokrenu sankcije “punog obima” o kojima se diskutovala unazad nekoliko nedelja kao odgovor na napad, preneo je CNN.

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je “početak specijalne vojne akcije”, a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Takođe stiže sve više izveštaja koji govore da je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilju, koja se nalazi nedaleko od granice s Belorusijom.

Izvor: Objektiv.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime