BAKIR UVREDIO SRBE NA BADNJI DAN! Skandalozan zahtev u Bosni i Hercegovini!

0
Sprema haos: Bakir Izetbegović, Foto: EPA

Najuticajnija muslimanska partija u BiH, Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, pozvala je danas Tužilaštvo BiH da, kako navode, „konačno procesuira“ organizatore obeležavanja 9. januara u Republici Srpskoj, dana tog entiteta BiH.

Republika Srpska tradicionalno 9. januara obeležava Dan Republike, koji je, međutim, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je juče najavio da će Republika Srpska i ovog 9. januara obeležiti Dan Republike.

SDA je pozvala i Savet za implementaciju mira (PIC) i visokog predstavnika u BiH da reaguju zbog, kako tvrde, „neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka“, prenose Novosti.

U saopštenju SDA BiH se, između ostalog, navodi da prema odluci Ustavnog suda 9. januar ne može biti „dan entiteta RS“, kao i da organizovanje proslave, uprkos tome, predstavlja krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora.
Od PIC-a i OHR se zahteva da zaustave, kako se navodi, „totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH“, jer je, ističe se, „očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a)“, vladajuće partije Milorada Dodika u RS.

Sputnik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime