BALKANSKA KORONA PREPUCAVANJA: Evo ko je kome spustio rampu i zabranio ulazak, SRBIJA I BIH održale lekciju tolerancije!

0

Crna Gora i Hrvatska najavile su otvaranje svojih granica u narednom periodu prema drugim zemljama, među kojima se nije našla Srbija.

CRNA GORA

Prve zemlje prema kojima Crna Gora 1. juna otvara granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija, Grčka… ali ne i Srbija. Kako je crnogorski premijer Duško Marković rekao, ove države ispunjavaju odgovarajuće epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno imaju najviše 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Iz Srbije su došle kritike na ovu odluku da je politički motivisana, da se kriterijumi i podaci ne uklapaju, i da bi jedan od razloga bio problem u Crnoj Gori sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Predstavnici vlasti u Srbiji više puta su naglasili da neće uzvraćati istom merom na odluku Crne Gore. Mada je prva među pobrojanima zemlja prema kojoj je Crna Gora otvorila granicu Hrvatska, komšije im nisu uzvratile istom merom. Hrvatska je takođe ostala vrlo selektivna pa ostavila spuštenu rampu i za Crnu Goru, i za Srbiju.

HRVATSKA

Hrvatska se otvorila pre svega ka EU i ostala nedostupna za ostatak Balkana. Granice su joj sada slobodne za turiste iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke. Ipak, ima zemalja gde su građani Srbije u slučaju otvaranja granica u prednosti, nad državljanima nekih drugih država.

BIH

Poslednja vest jeste da od 1. juna i Bosna i Hercegovina otvara granice za samo tri države – za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, s obzirom na to da je epidemiološka situacija u regionu poslednjih dana sve stabilnija, kako je rekao predsedavajući Saveta minsitara BiH Zoran Tegeltija. Tegeltija je kazao da se ova mera odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja, kako je rekao, nema sličan tretman prema građanima BiH.

BUGARSKA

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

ALBANIJA

Albanski premijer Edi Rama najavio je otvaranje kopnenih granica, i već od 1. juna otvaranja plaža.

GRČKA

Granice Grčke za građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana. Od ovog datuma Grčka otvara granice samo za građane iz Nemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja. “Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku”, odgovorio je Udruženju novinara Srbije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

SEVERNA MAKEDONIJA

Otvaranje granica Severne Makedonije predviđeno je do 10. ili 15. juna. Sada je na snazi mera karantina. Posle 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili karantin.

RUMUNIJA

Prema dosadašnjim najavama, granica Rumunije biće otvorena od 15. juna.

SRBIJA

Srbija je prošle nedelje otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju nije potreban negativan test na koronavirus ni posebna dozvola za domaće i strane državljane. Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju. Međutim, svima koji budu ušli u državu biće uručena zdravstvena upozorenja. U njima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije korona virusom.

Kurir,rs/Večernje novosti

Foto printscreen

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime