Britanija se posle Bregzita okreće novom partneru?

0

Sada kada se DŽo Bajden ozbiljno bavi preuzimanjem Bele kuće, čini se da Boris DŽonson izmiče nadi u američki trgovinski sporazum. Ali da li je sve tako jednostavno?

Danas je šansa za Bregzit verovatnija nego ikad. Džonson je pozvao sugrađane da se pripreme upravo za takav scenario, a za Britaniju to znači ogromne gubitke. Ograničenja će se probiti kroz ekonomiju kraljevine u talasu koji slama.

„Ovo će potkopati naš izvoz. Više od 50% našeg uvoza iz EU biće poremećeno ili poskupelo, bilo da se radi o hrani, lekovima, hemikalijama ili industrijskim komponentama. Carine na osnovnu hranu biće 20% ili više – tokom perioda rastućeg siromaštva hranom “, kaže Džonatan Friedland, kolumnista The Gardijana.

Nedavno je Džonson pokušao da blokira takve mračne izglede nagodbom sa Sjedinjenim Državama. Donald Tramp, odlučni pristalica Bregzita obećao je Britaniji veliki trgovinski sporazum. Istina niko od političara nije ulazio u detalje koji su postali predmet polemike u Velikoj Britaniji.

Glavno pitanje budućih sporazuma bilo je ko tačno pruža uslugu? Ekonomije Britanije i Sjedinjenih Država sada se mogu takmičiti u stepenu opadanja. Čak i pre pandemije, američki farmeri su se suočavali sa problemom plasmana svojih proizvoda. Za ovo bi mogli da se zahvale Trampu i njegovim trgovinskim ratovima. Pokušavajući da smire poljoprivrednike, vlasti su čak počele da im dodatno plaćaju, a 2020. ova državna podrška prema USDA dostiže rekordnih 37,2 milijarde dolara. Britanija je u ovoj situaciji postala izvrsno rešenje problema.

„SAD su agresivne u pogledu trgovinskih pregovora: zauzimaju tvrd stav i u prvi plan stavljaju svoje interese. Oni će nesumnjivo iskoristiti činjenicu da će nakon Bregzita Britaniji biti potreban veliki trgovinski sporazum “, rekao je Čarls Grant direktor Centra za evropske reforme.

Lobirajući u interesima američkih kompanija, Tramp je nameravao da im otvori britansko tržište. Džonson je očigledno takođe lobirao za interese inostranih poslova. Čak je započeo rad na reviziji prehrambenih standarda, koji su bili viši u zemlji nego u Sjedinjenim Državama. Tako bi britanske farme bile uskraćene ne samo za evropsko, već i za domaće tržište preplavljeno jeftinim i nekvalitetnim američkim proizvodima.

S obzirom na gore navedeno državljani Velike Britanije mogu odahnuti jer Bajden dolazi. Ali kako će uspon na vlast demokrata u Sjedinjenim Državama promeniti izglede za sporazum?

S jedne strane, nezavisna Britanija gubi političku vrednost za Sjedinjene Države. Ranije je imala pravo glasa u EU, ali sada je njegova politička vrednost opala, posebno s obzirom na to da se administracija Bajdena trudi na resetovanje odnosa sa Evropskom unijom.

Ali još 2017. godine, Nik Kleg, bivši britanski potpredsednik vlade nakon razgovora sa Bajdenom rekao je da demokrata namerava da lobira za interese farmera iz svog rodnog Delavera, poznatog po proizvodnji piletine.

Dakle, Bajden će možda sklopiti dogovor sa Londonom, ali pod svojim uslovima. U ovoj situaciji britanska vlada moraće ili da stvori iluziju pobede ili da potpuno napusti nepovoljan ugovor. Međutim, druga opcija je malo verovatna.

Acuerdo de la UE al borde del colapso: ¿Se salvará UK si logra un acuerdo con EEUU?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime