Čak 30 zemalja povlači priznanje Kosova!

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Fijasko – Albanci preko noći izgubili podršku čak 30 država! Zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa tzv. Kosovom, a mnoge od njih će i povući priznanje lažne države, potvrdio je juče ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan!

Taj zahtev napisao je ministar spoljnih Palestine Rijad el Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK-a.

Kako je obrazložio El Malki, odnose treba prekinuti jer tzv. Kosovo svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava.

Ako bi članice OIK-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške jer je nezavisnost tzv. Kosova priznalo 30 od 57 zemalja, koliko ih ima u toj organizaciji, a koje bi to priznanje, prema rečima ambasadora Nabhana, sada mogle da povuku.

On je rekao da su odluku Prištine da otvori predstavništvo u Jerusalimu osudile sve zemlje članice Arapske lige i OIS, ali da bi trebalo preduzeti konkretne korake da bi vlada u Prištini znala kako treba da se ponaša na međunarodnoj sceni.

– Prekid saradnje, tj. zamrzavanje saradnje moglo bi da znači zatvaranje ambasada ukoliko ih imaju u Prištini ili ako imaju neke ugovore, da ih stavljaju na led. To znači dosta toga – izjavio je Nabhan.

Upitan da li bi to moglo da znači povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ambasador je odgovorio potvrdno i rekao da i to dolazi u obzir.

– Ukoliko Kosovo insistira na tome što radi, to sigurno sledi. To je drugi korak – rekao je ambasador.

Govoreći o stavu Palestine po pitanju priznanja Kosova, on je kazao da je i dalje isti i da ta zemlja ne priznaje Kosovo.

– Mi priznajemo rezoluciju 1244 i priznajemo Srbiju u granicama koje su definisane u toj rezoluciji. Prema tome, mi još uvek ne priznajemo Kosovo i to nećemo učiniti u skorije vreme – istakao je ambasador Nabhan.

Politički analitičar Dragomir Anđelković naveo je za „Alo!“ da je takozvano Kosovo napravilo veliku grešku što su priznali Izrael na način da prenesu ambasadu, jer je to kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija i na taj način su se zamerili velikom broju islamskih zemalja.

– Mislim da je to za nas odlična vest. Srbija nikako ne treba da uradi tako nešto, Srbija mora da poštuje rezolucije Ujedinjenih nacija i da ni na koji način ne naruši bilo koji aranžman koji Ujedinjene nacije imaju. Ako želimo da otvorimo ambasadu u Jerusalimu, mi to moramo da uradimo u zapadnom Jerusalimu, koji je pripadao Izraelu do 1967. godine, ali nikako u istočnom Jerusalimu. Srbija treba pod hitno da se obrati svim tim zemljama i da im objasni da poštuje rezolucije UN, da ima predstavnika u Tel Avivu, a ne u Jerusalimu i da tražimo ne samo da prestanu da pružaju podršku takozvanom Kosovu već i da tražimo opozive priznanja – ističe Anđelković.

Kratkovida odluka i odličan politički manevar

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, u izjavi za naš list navodi da sada možemo videti da je odluka Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu bila kratkovida. – A pokazalo se i koliko je Vašingtonski sporazum bio katastrofalan po kosovske Albance i njihove separatističke težnje. Ono što je bilo jasno svima koji se ozbiljno bave politikom, to je izvanredan politički manevar predsednika Vučića u Vašingtonu, koji se sada samo potvrđuje – naveo je Rajić.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime