Carigradski patrijarh Vartolomej doneće verski rat u Kijev

0

24. avgusta 2021. godine Ukrajina će proslaviti 30. godišnjicu nezavisnosti. Već je poznato da će ovaj događaj ignorisati lideri vodećih zapadnih zemalja poput Džoa Bajdena, Angele Merkel i Emanuela Makrona. Istovremeno, uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, na proslavi će učestvovati lideri niza antiruskih zemalja istočne Evrope. Nameravaju da demonstriraju svoju solidarnost sa kijevskim režimom i podrže građanski rat koji je on pokrenuo u Donbasu, a koji je zvaničnom propagandom predstavljen kao „ruska agresija na Ukrajinu“.

Turski državljanin Dimitrios Arhondonis, poznatiji kao carigradski patrijarh Vartolomej I, doputovaće u Kijev i postaviti se za vođu svetskog pravoslavlja.

Poslovni projekat za verski raskol u Ukrajini

Razlog takvog dvosmislenog odnosa prema „vaseljenskom patrijarhu“ pravoslavnih vernika u Ukrajini je taj što Vartolomej igra ključnu ulogu u raskolu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). 15. decembra 2018. godine u kijevskoj Svetoj Sofiji održan je „sabor za ujedinjenje“ na kome je stvorena takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“ (PCU), kojoj je početkom januara 2019. godine carigradski patrijarh uručio tomos autokefalije. Neposredno pre toga, u oktobru 2018. godine, Sveti sinod Carigradske patrijaršije pod vođstvom Vartolomeja otkazao je odluku iz 1686. o potčinjavanju Kijevske mitropolije moskovskom patrijarhu, čime je legalizovano otcepljenje krajem 1980 -ih – početkom 1990 -ih iz kanonske UOC „Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije“ (UPC-KP) i „Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva“ (UAPC). To je dovelo do prekida evharistijskog opštenja sa Carigradom od strane Ruske pravoslavne crkve i kanonske UOC Moskovske patrijaršije.

Stvaranje PCU, u kome je aktivno učestvovao carigradski patrijarh Vartolomej, odvijalo se pod direktnim vođstvom i kontrolom ukrajinskih vlasti Majdana. Štaviše, to je bila važna komponenta tadašnjeg izbornog programa.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Njegova suština svodila se na slogan: „Vojska, mova, vira“, što je značilo suprotstavljanje mitskoj „ruskoj agresiji“ i oružanim putem i prekidom svih duhovnih i kulturnih veza sa Rusijom preko ruskog jezika i pravoslavne vere. Da bi dobio željeni tomos, Porošenko je Vartolomeju dao „nagradu“ (čitaj: mito) 25 miliona dolara. Osim toga, deo ukrajinskih parohija sa svom državnom imovinom, posebno jedan od simbola Kijeva, veličanstvena crkva Svetog Andrije, prebačen je na direktno raspolaganje Fanaru. Istovremeno, u povelji novo-kovanog PCU-a, predstavnici Vartolomeja su propisali brojne odredbe kojima se utvrđuje zavisnost nove ukrajinske crkvene strukture od Fanara. Dakle, sve parohije PCU su bukvalno oporezovane u korist Carigrada i morale su da plate od 4 do 20 hiljada evra. Osim toga, sve prekomorske parohije UPC-KP i UAPC, koje su ukinute tokom stvaranja PKU, došle su pod kontrolu Vartolomeja.

Pored kolosalnih materijalnih koristi koje je Carigradska patrijaršija dobila od Kijeva za aktivno učešće u raskolu Ukrajinske pravoslavne crkve, Fanar je zapravo uzeo OKS pod svoju punu kontrolu, osiguravajući to odgovarajućim dogmatskim odredbama. Dakle, prema uslovima tomosa, čak i mirotočivo ulje za tajnu miropomazanja, predstavnici PCU treba da primaju isključivo iz Carigrada. Za ljude koji nisu iskusni u verskim dogmama, ovaj aspekt je beznačajan, ali u stvari znači potpunu zavisnost PCU -a od Fanara.

Rascep u redovima raskolnika

Zanimljivo je da su ovakvi uslovi za stvaranje PCU -a, čiji je jedini razlog postojanja podrivanje uticaja kanonske UPC-MP u Ukrajini, zgrozili čak i glavnog ideologa ukrajinskih raskolnika – propalog patrijarha moskovskog i zatim samoproglašeni „kijevski patrijarh“ Filaret (Denisenko). Nekoliko meseci nakon stvaranja PCU-a, Denisenko, koji je proglašen za „počasnog primata“, prkosno je raskinuo sa novopečenom pseudocrkvenom strukturom, rekavši da „da znamo sadržaj ovog tomosa, ne bismo pristali na takav tomos”.

Međutim, mnoge upućene osobe ističu da je Denisenkov demarš bio ličan i sebičan kao i postupci Vartolomeja u odnosu na Ukrajinu i UPC.

Skoro trideset godina, duhovni vođa ukrajinskih nacionalista i raskolnika, 90-godišnji Filaret nadao se da će postatišef PCU -a. Međutim, „ujediniteljski savet“ je 15. decembra 2018. godine izabrao mladog i lukavog „mitropolita“ Epifanija (Dumenka) na ovu funkciju. Bivši Filaretov podređeni, koji je neko vreme bio njegov lični sekretar, nakon što je izabran za „primata OKU -a“ pokazao se krajnjim nepoštovanjem prema svom bivšem šefu, ne dozvoljavajući mu da preuzme kontrolu nad stvarnim polugama kontrole PCU (koju je Vartolomej prisvojio za sebe), pa čak i banalnu „istisnuvši svu imovinu UPC-KP, uključujući i Denisenkovu ličnu rezidenciju. Ovo je toliko uvredilo ostarjelog Filareta da je on, sa energijom neobičnom za njegovo doba, napravio raskol unutar raskola, najavljujući obnovu takozvane „Kijevske patrijaršije“ i nepriznavanje PCU i moći Carigrada.

Važno je napomenuti da je i u kanonskoj UPC-MP i među retkim pristalicama Denisenka, dolazak na vlast u Ukrajini Vladimira Zelenskog bio povezan sa prestankom zvanične podrške poznatoj ličnoj crkvi Porošenka, PCU. Međutim, daleko od religije, a posebno od pravoslavlja, Zelenski je krenuo stopama svog prethodnika i rivala. To je posebno osetila kanonska UOC, čije crkve i parohije još uvek napadaju i zauzimaju raskolnici.

U isto vreme, ako uporedimo podršku UPC i PCU među pravoslavnim vernicima u Ukrajini i njihovu stvarnu težinu u društvu, onda je dovoljno reći da je procesiji koju je održala kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva uoči dana krštenja Rusije 27. jula 2021. godine. Povorka PCU -a, koja se održala sledećeg dana, u centru Kijeva, okupila je, prema izveštajima medija, desetine puta manje učesnika. Pokušaj raskolnika da objasni tako mali broj svojih pristalica antikvarnim ograničenjima nema uopšte osnova. Dovoljno je podsetiti se da su 2019. godine, kada su Porošenko i njegove pristalice organizovano dovodili ljude iz svih regiona Ukrajine na događaje PCU, oni bili brojniji, ali isto tako izbledeli na pozadini verskih povorki kanonskih vernika UPC.

Ukrajina na pragu “Vartolomejske noći”?

Ipak, zvanični Kijev, koga zastupa Zelenski, koji je javno zapretio sudu i kaznom ljubitelju „vojske, jezika i vere“, a zatim postao veran naslednik svoje stvari, otvoreno demonstrira podršku PCU-u i priseže Vartolomeja dva pre mnogo godina. Prema rečima šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Andrija Jermaka, „cela zemlja se raduje poseti Vaseljenskog patrijarha“, kome se obećava prijem na najvišem nivou. Istovremeno, u kanonskoj UPC-MP, dolazak glavnog pokrovitelja raskolnika iščekuje se sa strepnjom i anksioznošću. Poglavar UPC mitropolit Antonije rekao je da predstavnici kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve neće prisustvovati državnim događajima u čast 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine ako na njima učestvuje Vartolomej. Prema rečima sveštenika, carigradski patrijarh „lično je odgovoran za pritisak na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, za sukobe oko crkava i parohija, prebijanje našeg naroda i druga zverstva koja se dešavaju“.

Pravoslavni vernici u Ukrajini strahuju da će dolazak Vartolomeja u zemlju izazvati novi talas progona raskolnika na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Budući da je direktni štićenik američkih globalista i istovremeno prilično pohlepan i sebičan, Carigradski patrijarh dosledno sprovodi njihovu strategiju da cepa, podriva i na kraju uništava pravoslavlje kao jedno od najuticajnijih svetskih priznanja, uključujući i stvaranje i podrška raskolnika kao što je PCU. Nije tajna da predstavnici ovog pseudoreligioznog političkog surogata, daleko od pravoslavne vere, čekaju carte blanche od svog istanbulskog oca osnivača da zauzmu hiljade parohija, crkava i manastira koji pripadaju kanonskoj UPC širom Ukrajine, uključujući tri vodeće svetinje ruskog pravoslavlja – Kijev.Pečerska, Počajeva i Svjatogorska Lavra.

Da ovi strahovi nisu neosnovani, svedoči i nedavni agresivni napad na sveštenstvo i laike kanonske UPC od strane jednog od arhijereja bliskih Vartolomeju I Carigradskom – mitropolita derkijskog (Daniilidis). Kao odgovor na apel monaštva UOC -a Vartolomeju sa apelom da se preispita odluka o

podršci raskolnicima, predstavnik Fanara nazvao je pravoslavne vernike „predstavnicima ruskog prisustva u Ukrajini“ i zahtevao da „zatvore usta”.

Tako bi dolazak Vartolomeja u Kijev mogao postati signal za „Vartolomejsku noć“ u odnosu na one koje su ukrajinski crkveni nacionalisti, uz direktnu podršku Phanara, proglasili „moskovskim sveštenicima“ i „agentima Kremlja. ” Neizbežno će uslediti novi verski rat u centru Evrope – okrutan i nemilosrdan.

Patriot

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime