ČAVUŠOGLU OTKRIO: Ponudili smo Putinu rešenje za Nagorno-Karabah! Evo o čemu se radi

0

“Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši ‘oprobanom metodom’, odnosno, po uzoru na sirijski model”, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako je rekao, razgovor o tome je održan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji.

“Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju”, rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku “okupaciju”.

Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah.

“Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje”, pitao je ministar.

Čavušoglu je ranije danas izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

Kurir.rs/Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime