Čedomir Antić otkriva pozadinu Bakirovog ekstremnog rasizma

0
Čedomir Antić, Foto: Media centar Beograd

Antić komentarišući poslednje izjave predsednika SDA Bakira Izetbegovića i sve češće pritiske na Republiku Srpsku.

Bakir Izetbegović i njegova SDA nemaju za cilj da proglase potencijalnu Republiku BiH, niti da uspostave hegemoniju ili teritoriju koju bi kontrolisali Bošnjaci, već žele mirno da obesprave srpski narod, onako kako je to učinio Milo Đukanović u Crnoj Gori. Dakle, bez rata, samo prevarom i perverznim neprimenjivanjem pozitivnih propisa samo prema jednom narodu.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” istoričar Čedomir Antić komentarišući poslednje izjave predsednika SDA Bakira Izetbegovića i sve češće pritiske na Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama kada je reč o pitanju novih prenosa nadležnosti na nivou BiH.

– Tu igru žele da sprovedu tako što bi ukinuli konsenzualnu demokratiju. Prvo, odlukama nelegalnog Ustavnog suda žele da isprazne dejtonsku sadržinu i da onda kroz demokratske zajedničke institucije nadglasavaju srpske predstavnike i postepeno ukinu sva njihova prava – ističe Antić.

Kako ocenjujete poslednju izjavu Izetbegovića u kojoj je za Srbe rekao da su “loš narod”?

Ne može se toliko loše govoriti o Srbima, a da to ne poprimi odlike ekstremnog šovinizma i rasizma. On je to pokazao. To smo videli kada je i njegova supruga i moguća naslednica na tronu bošnjačkih vladara napadala novinarku jednog medija zbog njene ekavice. Činjenica je da je njegova stranka nacionalistička i šovinistička i onda je suludo svako njegovo pozivanje na demokratiju.

Zbog čega on danas šalje takve poruke, šta je cilj?

Mislim da su razlozi složeni. Najvažniji među njima je činjenica da mu se dešava slični fenomen koji se dešavao njegovom ocu. Naime, godine prolaze, on stari, a jedini uspeh koji su postigli je politička islamizacija Bošnjaka. Drugi faktor je to da su prethodni izbori pokazali da ponovo počinje period u kojem su određene političke snage, takođe obojene nacionalistički, ali ne i verski, i koje možda nisu naklonjene Srbima i Dejtonu, ali nisu naklonjene ni SDA, dobile određenu podršku. Ljudi kao Izetbegović želeli bi da sprovedu ideje islamskog integrizma i ekstremizma po kojem bi oni demokratskim sredstvima ukinuli državu.

Na koji način bi ukinuli državu?

Tokom vremena biti građanin BiH značilo bi isto što i biti Bošnjak, što dalje znači biti musliman, a biti musliman bi bilo biti islamista. Svi koji su čitali Islamsku deklaraciju to znaju. Ona je zlokobnija od bilo kojeg dokumenta koji su doneli Hrvati ili Srbi, ako izuzmemo ono što je donela NDH.

Pojačani su i pritisci za nove prenose nadležnosti. Ima li i to veze sa ovim što pominjete?

Bošnjački nacionalizam je u vezi sa celom BiH. Oni je ne prihvataju kao multietničku državu tri naroda, već smatraju da bi ratovima i nedemokratskim režimima hteli da obesprave Srbe. Oni tvrde da takvog koncepta nema nigde, što nije tačno. Treba pogledati Švajcarsku, Belgiju, Liban, pa u krajnjoj liniji i bivšu Jugoslaviju, koja je i u doba monarhije podrazumevala postojanje drugih naroda.

Šta je krajnji Izetbegovićev cilj?

Oni žele da uspostave jedinstveni ekonomski, kulturni i istorijski sistem, regije u kojima bi Srbi bili manjina bez bilo kakvih nadležnosti i da Srbi postanu gosti u državi gde su bili većina pre genocida od 1941. do 1945. godine. Srbi moraju biti jedinstveni. Ne sme da se preti političkim protivnicima zbog izbornog poraza, a ako je neko izdajnik, ne treba za njega glasati, bez obzira na zasluge u stvaranju RS.

ALO, GLAS SRPSKE

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime