Centar za bezbednost dece na internetu primio 14.000 poziva

0

Nacionalni kontakt centru za bezbednost dece na internetu primio je do sada više od 14.000 poziva, onlajn upita i prijava, rečeno je danas na obeležavanju treće godišnjice rada centra.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na svečanosti da je centar organizovao i 385 predavanja za skoro 4.500 učenika i 5.000 roditelja, saopštilo je to ministarstvo.

Navela je, takođe, da je najveći broj prijava onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala i tiče se napada predatora i zloupotrebe ličnih podataka, zbog čega je posebno apelovala na decu, za koju su tom prilikom bila održana predavanja o onlajn zaštiti, da ne prihvataju komunikaciju sa nepoznatim osobama putem interneta i da ne dele svoje lične podatke i fotografije.

Naša deca su, na žalost, na prvom mestu u Evropi prema procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama, i inače prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža.”

Većina dece u Srbiji, njih 86 odsto, koristi internet svakodnevno, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.

Zbog toga je neophodno da ih zaštitimo od potencijalnih opasnosti kojih je u digitalnom okruženju sve više, uključujući i vršnjačko nasilje, takozvane igre izazova i stvaranje zavisnosti od interneta, poručila je Matić.

“Ključna su prevencija i edukacija i to ne samo najmlađih korisnika, već i njihovih roditelja, staratelja i nastavnika, i u tom smislu Nacionalni kontakt centar će nastaviti da razvija svoje edukativne aktivnosti i saradnju sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, bez kojih ne bismo uspeli da podignemo svest o potrebi za jačanjem digitalne bezbednosti i pismenosti najmlađih”.

Na svečanom otvaranju programa u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu govorila je i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, koja je najavila usvajanje Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, kao i novi Zakon o pravima dece.

Direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis istakla je značaj zaštite dece od digitalnog nasilja na globalnom planu i izrazila podršku aktivnostima Vlade Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj oblasti.

U okviru programa za učenike OŠ “Mihailo Petrović Alas” u Beogradu održana je prezentacija Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kao i predavanje Tatjane Đurašković, potpukovnice policije i šefice Odseka za suzbijanje nedozvoljenih i štetnih sadržaja na internetu u Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u MUP-u.

Aktivnosti i programe na planu zaštite dece na internetu predstavili su i partneri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šer fondacija, Unitas Fond, organizacija Save the children i Crveni krst Srbije.

Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na internetu osnovan je 27. februara 2017. godine pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na osnovu Uredbe za bezbednost i zaštitu dece prilikom korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija koju je Vlada Srbija usvojila na predlog tog ministarstva.

Centar pruža savete i informacije o onlajn zaštiti najmlađih i prima prijave ugrožavanja bezbednosti dece i mladih na internetu, putem besplatnog poziva na broj telefona 19833, digitalne platforme “Pametno i bezbedno” i društvenih mreža, kao i putem prezentacija koje organizuje u školama u Srbiji.

RTV

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime