CEO SVET IM SE SMEJE Toliko o hrvatskoj vojnoj superiornosti

0

U trenutku kada se svet deli na pristalice NATO i Ruske Federacije, kada se broje atomske bombe i ostala vojna tehnika, kao grom iz vedra neba stigla je vest da je u Zagrebu nešto palo s neba.

Nakon većeg broja špekulacija i nagađanja ustanovljeno je da je u pitanju stara ruska bespilotna letelica koju su Rusi ili Ukrajinci najverovatnije koristili iznad Ukrajine, a nad kojom je, po svemu sudeći, usled isteka resursa izgubljena kontrola, pa je dospela iznad Hrvatske. Pojava sama po sebi nije ekskluzivna, dešavale su se slične situacije i na istoku i na zapadu.

Međutim, ono što kod običnih građana izaziva podsmeh, a kod upućenih zaprepašćenje je činjenica da tu letelicu staru 40 godina nije opazio nijedan hrvatski radar, nijedna osmatračka stanica, niti vojni avion u redovnoj patroli obezbeđivanja civilnog avio-saobraćaja popularno nazvanog „Air Policing“, koje će Hrvatska zbog dotrajalosti vojnih aviona „mig 21“ koje je vreme pregazilo pre mnogo godina morati da prepusti nekoj od susednih zemalja i debelo plati. Zaista neverovatna činjenica, s obzirom na to da je letelica većih gabarita, bukvalno prastare tehnologije izrade, dakle morala bi biti i te kako vidljiva na radaru, ali i opažanjem u toku avio-patrole, pošto joj je brzina oko 700 kilometara na sat, a visina leta 1.300 metara.

Samo zahvaljujući pukoj sreći letelica nije pala na neku stambenu zgradu, bolnicu ili vrtić. Samo zahvaljujući pukoj sreći u Hrvatskoj danas nije dan žalosti.

A proteklih godina čuli smo toliko busanja u grudi o njihovoj vojnoj superiornosti, nadmoći, pozivanju na NATO. Međutim, ispostavilo se da su sve te opaske, pretnje, sve te ružne reči koje su iz Zagreba upućivane Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću bile samo mazanje očiju hrvatskoj javnosti. Da građani Hrvatske ne počnu da istražuju gde se troše njihovi novci od poreza jer očigledno za odbranu države – ne. Ali ni za otvaranje novih radnih mesta, niti za poboljšanje kvaliteta života običnih ljudi, čime je Srbija već duže vreme i pored značajnih ulaganja u vojsku i odbranu, lider u regionu, i što, ispostavilo se, predstavlja trn u oku hrvatskim političarima.

Jer ako je jedna bespilotna letelica starije generacije bez navođenja i ikakve logistike mogla da neopaženo uđe na teritoriju Hrvatske i padne u centar Zagreba, šta bi se desilo da neko pokuša da izvede teroristički napad savremenim dronom ili bespilotnom letelicom nakon uobičajenih priprema i urađene logistike?

Zaista puno nezgodnih pitanja za Milanovića i njegovu svitu samohvalaca, koji će bezbednost svog neba zbog svoje nesposobnosti morati da prepuste drugoj državi, a što će vrlo teško objasniti svojim desničarski nastrojenim i, ispostavilo se, prevarenim biračima, kada se bar o bezbednosti hrvatskog neba radi.

Ilija Životić, stručnjak za bezbednost

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime