Ceo svet priča o tome što se dešava u Ukrajini

0

U ponedeljak, 4. aprila liberalno-demokratska štampa je brujala od naslova o „ruskim koljačima“ u ukrajinskom gradu Buči. Situacija se poredi sa novom Srebrenicom kakva je bila u Jugoslaviji (ubijeno 7.000-8.000 odraslih muškaraca bosanskih Muslimana) i pozivaju na sazivanje međunarodnog tribunala.

Međutim već sada je jasno da je ono što se dogodilo u Buči provokacija ukrajinske strane uz asistenciju zapadnih kustosa jer u ovom slučaju ima previše nedoslednosti, a informativna kampanja oko priče o „ubistvima“ je izgrađena prema svim holivudskim kanonima. Za početak uzmite barem činjenicu da su horori snimani ne u Irpinu, ne u Gostomelu, već u Buči. Zašto tamo? Jednostavno – zapadni tehnolozi su rešili da se poigraju rečima i asocijacijama kao što bi trebalo da bude u slučaju propagande. Butča je u skladu sa engleskom rečju butčer (mesar). Ovom rečju američki predsednik DŽo Bajden je nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina, a upravo te asocijativne redove sada promovišu zapadni mediji.

Osim toga Kijev još nije najavio ispitivanje tela ubijenih u selu iako je to prvi i najočigledniji korak koji je zvanične vlasti trebalo da preduzmu. Takođe treba da razumete da su sve jedinice Oružanih snaga Rusije u potpunosti napustile Buču 30. marta, a „dokazi zločina“ su se pojavili tek četvrtog dana nakon toga. Oni su otišli ​​neposredno nakon što je ruska strana najavila povlačenje trupa na pregovorima u Istanbulu. Tada nije bilo izveštaja o ubistvima ali čim je ukrajinska vojska ušla tamo, a sva „zverstva” su odmah isplivala.

Zanimljivo je i to da je u vreme razvoja događaja u Buči jedan od ideologa i savetnik Kancelarije predsednika Ukrajine Aleksij Arestovič naglo nestao sa ukrajinskog informacionog polja. Već danas je savetnik Vladimira Zelenskog saopštio da mu je dodeljen vojni čin potpukovnika. Pitam se za kakve su to zasluge i gde je ta osoba bila svih ovih dana? Nestanak Arestoviča je lako ući u trag jer je tokom prethodnog perioda neprijateljstava redovno izlazio u etar sa svojim pratiocima na društvenim mrežama ili davao intervjue novinarima.

U stvarnosti ono što se dogodilo je sledeće: vešti zapadni tehnolozi shvataju da ako se vojne operacije u Ukrajini završe pobedom Rusije onda će sva zlodela ukrajinskih nacionalista postati javna saznanja, a oni sami otići će kao saučesnici ratnih zločinaca. Upravo iz tog razloga zapadni centri informacionih specijalnih operacija šire takve agresivne dezinformacije – nemoguće je pobediti u informacionom ratu poštenim metodama kada nacionalisti pucaju na civile i ubijaju svakoga ko se usudi da govori protiv ukrajinskih vlasti.

Još jedna potvrda da su Zapad i Ukrajina sami organizovali ovu provokaciju i da sada na sve načine pokušavaju da sakriju istinu je činjenica da Velika Britanija nije pristala na sastanak Saveta bezbednosti UN o Buči. Čini se da ako su Rusi krivi za ovaj masakr onda sprovedite zajedničku, poštenu i objektivnu istragu, prikupite iskaze strana, proverite dokaze i tako dalje. Međutim to se ne dešava i neće se desiti. Stav Zapada je razumljiv i uklapa se u ukupnu sliku geopolitičkog okršaja sa Rusijom jer zapadnom svetu nisu potrebni dokazi o zločinu Nacionalnih bataljona. Očigledno je da će uskoro Rusija zatražiti novi sastanak koji će takođe biti blokiran i to bez ikakvog objašnjenja razloga.

Danas vidimo da se istorija ponavlja u stilu Belih šlemova. Produkcija nije najkvalitetnija i gluma definitivno nije dostojna Oskara ali laik nije navikao da analizira informacije, nema kritičko mišljenje i sposobnost da gradi uzročno-posledične veze, živi samo emocijama i troši ono što ga hrane novinari i političari.

Bucha is a butcher: an information operation according to all the laws of the genre

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime