ČESI OLADILI POMPEA! ZEMAN I BABIŠ: Kakav loš uticaj Kine i Rusije na Evropu? (VIDEO)

0

Predsednik Češke Miloš Zeman, kao prethodno premijer Andrej Babiš, ponovio je danas američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da se Češka prema Rusiji i Kini ponaša kao članica Evropske unije i NATO, a da ni predsednik ni premijer nemaju utisak da bi Rusija i Kina imale neki tako poseban uticaj na unutrašnje poslove i demokratiju u Češkoj o kojem je Pompeo danas govorio tokom posete Pragu.

„Predsednik Zeman je kazao da nije ni ruski agent, ni kineski, već da se bori za češke interese, kao i mnogi drugi zvaničnici na svetu, pa i sam Pompeo. Predsednik ima argument kao i ja, da se mi prema Rusiji i Kini ponašamo standardno kao članice EU i NATO, da nema razlike“, kazao je premijer Babiš koji je bio na sastanku Pompea s predsednikom Zemanom.

Češki premijer kazao je da ni predsednik Zeman kao ni češka vlada ne smatraju da bi trebalo posezati za nekim novim sankcijama ili uzvratnim merama prema te dve zemlje.

„Mi smo suverena država i nemam utisak da bi Rusija ili Kina uticale na unutrašnje stvari naše zemlje“, rekao je Babiš posle sastanka Zemana i Pompea.

Predsednik Zeman je iskoristio tu priliku da ponovo pozove da svetske sile, znači i Rusija i Kina, sarađuju u borbi protiv međunarodnog terorizma i kazao Pompeu da je greška povlačenje SAD iz Avganistana.

Tema razgovora Pompea s češkim predsednikom i premijerom nije bilo eventualno razmeštanje američkih vojnika u Češkoj nakon povlačenja iz Nemačke.

„Tu nema nikakvog pomaka. To prosto nije bila tema. Tema je to da li će se vojnici povući iz Nemačke, a razmestiti u Poljskoj. Mi nismo zainteresovani“, kazao je češki premijer.

Pred sastanak s predsednikom Zemanom, demonstranti su nameravali da transparentima upozore američkog državnog sekretara Pompea na to da češki predsednik i premijer vode Češku u naručje Rusije i Kine i tako izdaju demokratiju.

„Gospodine Pompeo, Zeman i Babiš iza leđa napuštaju demokratiju i idu ka izdaji zajedno s Rusijom i Kinom“, jedna je od poruka na transparentima nekoliko desetina demonstranata.

To, međutim šef američke diplomatije nije imao priliku da vidi, jer je neposredno pred dolazak njegove kolone češka policija izgurala demonstrante s prostora pred ulazom u Predsedničku kancelariju u zamku Hradčani u Pragu.

Kurir.rs/Beta

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime