Česi sami sebi napravili problem proterivanjem ruskih diplomata

0
Foto: Rojters

Ponovo o spletkama zlih Rusa! Ali ponovo je pozadina drugačija i o istini treba dugo kopati.

Špijunski skandali u koje je umešana Rusija odavno ne začuđuju. Možda niste primetili ali nedavno su ruske diplomate takođe proterane iz Bugarske pod optužbom za špijunažu. Nažalost, takvih incidenata ima mnogo. To može ukazivati na alarmantno aktiviranje ruskih specijalnih službi. S druge strane, takvi skandali sve više podsećaju na priču o pastiru koji je uzvikivao: “Vukovi!”

Češke vlasti proterale su iz zemlje 18 ruskih diplomata, koji su prema Pragu, umešani u incident pre sedam godina. 2014. godine u Vrbicegde je uništena oružarnica. Lokalni mediji krive Ruse zbog činjenice da je ovo skladište služilo za skladištenje oružja za Ukrajinu. Isporuke je zaobišao embargo kada su se na istoku Ukrajine vodile najžešće bitke sa proruskim pobunjenicima.

„Kao ministar spoljnih poslova Češke Republike odlučio sam da proteram sve zaposlene u ruskoj ambasadi u Pragu koje su naše specijalne službe jasno identifikovale kao oficire ruskih specijalnih službi SVR-a i GRU-a. U roku od 48 sati 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi trebalo bi da napusti Češku “ rekao je Jan Hamaček.

Već u ovoj fazi se postavlja puno pitanja. Kada su u Češkoj počeli da razgovaraju o umešanosti Petrova i Boširova u incident u Vrbicama, skandal je uglavnom počeo da liči na jeftinu parodiju na Bondijana.

Rusi Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov poznati su po sagi o špijunaži u britanskom Solsberiju. U martu 2018. godine izvršen je pokušaj života prebega Sergeja Skripalja, bivšeg zaposlenog u ruskim specijalnim službama. London je za napad okrivio Moskvu nemilosrdno iskorišćavajući skandal, prikrivajući propuste oko Bregzita Tereze Mej.

„Puno je pitanja“ rekao je češki novinar Zdenek Batrak u komentaru za ukrajinski list Strana. „Mogli biste pomisliti da Rusi imaju samo dva agenta koji su otrovali Skripaljove i minirali skladišta. Pomalo anegdotalno “.

U ovoj priči postoje i druge neobičnosti. Čak i skladište koje su Rusi verovatno uništili skreće pažnju na sebe. Privatni kompleks je bio toliko poverljiv da za njega nisu znali ni lokalni stanovnici ni zvaničnici.

U isto vreme obim naoružanja koji je ovde uskladišten bio bi dovoljan za malu vojsku.

„Postoje dokazi da je ovo uglavnom bila trgovina oružjem za Ukrajinu. Kako to da naše snage bezbednosti to još nisu znale? Ovo se uopšte nije trebalo dogoditi “, kaže Batrak.

Sumnjajući u istinitost vladine verzije, novinar veruje da je skandalom namenjeno rešavanje dva problema. Vlasti pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa domaćih ekonomskih problema povezanih sa pandemijom koronavirusa. Istovremeno, pokušavaju da zataškaju stari slučaj jer govorimo o ilegalnoj prodaji oružja Ukrajini. Ova činjenica je zanemarena.

Ali postoje i drugi razlozi koji bi mogli biti pokretač tako velike manipulacije. Nedavno su ruske specijalne službe izvršile sopstveni napad na Zapad, najavljujući pripremu pokušaja atentata na Aleksandra Lukašenka. Navodi se da se u Belorusiji odvijala operacija „suzbijanja ilegalnih aktivnosti“ Aleksandra Fedute i Jurija Zjankoviča. Potonji ima američko državljanstvo, što mu je omogućilo da potvrdi da je umešan u pokušaj atentata u Vašingtonu.

„Zenković je prema dobijenim informacijama bio povezan sa američkim obaveštajnim službama. Na teritoriji Belorusije izvršio je pretrese, pokušao je da regrutuje i podmićuje vojnike “, rekao je Konstantin Biček šef istražnog odeljenja KGB Belorusije.

Stejt department poriče bilo kakvu umešanost američke administracije u incident. Ali svi dobro znaju da su Sjedinjene Države na strani beloruske opozicije, koja traži Lukašenkovu ostavku. Ova činjenica je uz pomoć propagandista Kremlja, mogla da izazove sumnju zapadne javnosti u pobožnost Sjedinjenih Država. Štaviše za CIA-u su pokušaji života stranih političara uobičajena praksa. Prirodno u takvoj situaciji bilo je potrebno preusmeriti pažnju sa aktivnosti američkih specijalnih službi na aktivnosti ruskih specijalnih službi.

Postoji još jedna verzija prema kojoj je skandal naduvan kako bi se poremetila isporuka ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V Češkoj, kao i veliki ugovor ruske državne korporacije Rosatom.

Još u februaru šef Kremlja Vladimir Putin obećao je češkom predsedniku Milošu Zemanu da će obezbediti snabdevanje vakcinom Sputnjik V. S obzirom na probleme sa vakcinacijom sa kojima se suočavaju zemlje EU, odluka o sporazumu sa Moskvom bila je opravdana. Ali sada je Prag bio primoran da napusti rusku vakcinu.

„Jedina opcija je da se usredsredimo na vakcine koje je testirala i odobrila EMA“, rekao je češki ministar spoljnih poslova.

Na žalost uprkos 3 miliona žrtava koronavirusa, širenje vakcine i dalje ima politički i ekonomski kontekst. Rusija je više puta optuživana za zloupotrebu „diplomatije vakcina“. Kada su zapadne zemlje više volele da prave zalihe vakcina, Moskva je aktivno promovisala svoj lek. Radeći ovo ne samo da je stvorila imidž za sebe već je i gurnula kompanije poput američkog Fajzera ili anglo-švedske AstraZeneke sa tržišta vakcina.

Što se tiče Rosatoma on je nakon špijunskog skandala isključen iz tendera za izgradnju nuklearne elektrane Dukovani. Vašington je ranije pokušao da odvrati Prag od napuštanja saradnje sa ruskom kompanijom u okviru tendera za izgradnju nove energetske jedinice vredne 6 milijardi evra. Sada će Češka morati da bira između francuskog EDF-a, južnokorejskog KHNP-a i američko-kanadskog Vestinghouse-a iako je Rusija ponudila reaktor najnovije generacije dva puta jeftiniji od svojih kolega.

Danas je teško reći da li su ruske diplomate opravdano optužene. Ali vrlo je jasno ko ima koristi od ovog skandala. I nema sumnje da Džo Bajden vrši pritisak na Moskvu neposredno pre sastanka sa Vladimirom Putinom. Neverovatno…

Patriot

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime