Ćorović: Gledali me sa neskrivenom mržnjom – više se boje oni mene, nego ja njih

0

Aktivistkinja Aida Ćorović kaže za N1 da je momci koji su se u utorak uveče u centru Beorgada obrušili na nju i umetnicu Jelenu Jaćimović mrze i da je shvatila da se više boje oni nje, nego ona njih. „Znaju da će sve jednom doći na naplatu. Ja sam bila simbolično neko ko ih goni, oni su ugroženi, to je njihov strah, ona slika je slika bruke vlasti u Beogradu. Dva mladića koja su skočila na mene nisu policajci, gledali su me sa neskrivenom mržnjom, njima je Mladić simbol, da su mogli oni bi me ubili. Tražila sam da se legitimišu, čuje se na snimcima, a oni su samo nabijali kape na glave“, rekla je ona i dodala da ima modrice te da će otići kod lekara.

Ćorović je opisala kako su ona i Jelana Jaćimović došle na ideju da jajima gađaju mural Ratka Mladića.

„Nas dve smo došetale da vidimo šta se dešava, ponadala sam da će biti spontanog okupljanja, da se reaguje na to ruglo u centru Beograda, rekla sam da je sramota da se nikakva poruka ne pošalje. Prodavnica je bila iza mojih leđa, otišla sam da kupim jaja, to je simboličan čin. Ne mogu da naštetim muralu, ima zaštitni sloj. To je slika vlasti u Beogradu, poslali smo poruku da se sa tim ne mirimo. Zbog 30-godišnjeg anganžmana, ovo je bilo najmanje što sam mogla da uradim, spontana reakcija, ono što je usledilo je u najmanju ruku nasilničko i dripačko ponašanje“, kazala je.

Kaže da je dobila nekoliko pretnji na društvenim mrežama, od kako je rekla, fejk profila sa policijskim značkama.

„Nemam iluzija da policija stoji iza svega ovoga, nemam iluzija da je Vulin doveo najveći ološ. Pred razilaženje se pojavio i ministar Vulin i položio je cveće, izrazio je stav ove države – Mladić je vrednosni sistem, stojimo iza onoga što se desilo devedesetih. Ta dva mladića nisu izgledala kao policija. Posle u stanici, jedan mladić u civilu nam je viknuo ‘Ratko Mladić srspki heroj’“, kaže aktivistkinja i dodaje da je njen stav o osuđenim ratnim zločincima poznat već 30 godina.

„On je osuđeni ratni zločinac, ja sam na jednoj strani civilizacijskog postojanja, a oni su na drugoj strani, oni su svet koji je prezirem. Predstavljaju vrednosni sisitem koji je zao, dezhumanizovan, to nisu heroji, vec najbednije kukavice, to je paradigma devedesetih za sve što se dešavalo, to je bilo izražavanje mog stava koji nije tajna“, rekla je Ćorović.

Kaže da je kasnije tokom večeri poslata i drugačija slika, kada su u Njegoševoj ulici pevane antifašističke pesme.

„Ja sam srećna što takav Beograd postoji i što sam deo njega. Želim da ta slika obiđe svet, ova vlast će pojesti sebe samu, ne sumnjam da će se navijačke grupe okupljati narednih dana, a za međunarodna predstavništva imamo poruku – sram vas bilo, sram vas bilo i sram vas bilo, jer dopuštate ovo u srcu Evrope, ali nije Srbija jedina koja je potonula u fašizam, fašisti neće pobediti, oni su samo glasniji, zauzeli su sve poluge moći, oni su siledžije, a naša ljubav i posvećenost se zasniva na nekim drugim principima“, navela je.

Ćorović je dodala da je za nju važno da snimci iz centra Beograda budu dostupni svuda.

„Ja sam bila samo na pravom mestu u pravo vreme. Želim da sliku o drugačijoj Srbiji vidi ceo svet, pojedinci ogrezli u kriminal su samo vidljiviji. Mi ćemo postati glasniji i ovaj će region živeti drugačije, ja sam ubeđena u to“, zaključila je Aida Ćorović.

rs.n1info.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime