ČUDESNA SUDBINA ČUDOTVORNE IKONE Ikona Bogorodice Trojeručice pratila je sudbinu našeg naroda kroz vekove

0
Bogorodica trojeručica, Foto: Srpska pravoslavna crkva

Ikona Bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u Hilandaru i najznačajnija ikona srpskog naroda. Po predanju, pripada redu nerukotvorenih ikona, onih koje je ikonopisao apostol i jevanđelist Luka, prvi slikar hrišćanstva. Na njenoj drugoj strani je naslikan Sveti Nikola.

Ikona je dobila ime u VIII veku. U to vreme se pojavila ikonoboračka jeres, a jedan od njenih najvećih protivnika je bio Jovan Damaskin, tada još svetovnjak. Zato što je pisao protiv ikonoborstva, odsečena mu je desna ruka. Držeći odsečenu u zdravoj ruci, Jovan Damaskin se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu isceli ruku kako bi nastavio da piše o poštovanju svetih ikona. I, čudo se zaista dogodilo. U znak zahvalnosti svetitelj je dao zlatarima da iskuju ruku od srebra i da je postave na ikonu.

Nakon čudesnog isceljenja Jovan Damaskin se zamonašio. Monaški život je provodio u lavri Svetog Save Jerusalimskog, u koju je poneo i ikonu svoje Dobrotvorke Trojeručice. U lavri su se nalazile još dve svetinje: čudotvorna ikona Bogorodice Mlekopitateljnice i paterica – igumanski štap Svetog Save Jerusalimskog. Prema predanju,ovaj svetitelj je na samrti prorekao da će u manastir doći jedan carski sin njegovog imena – Sava , i da će pri njegovom poklonjenju pričvršćeni štap pasti na zemlju. Zaveštao je da se novom Savi kao blagoslov daju obe manastirske svetinje.

Njegovom zaveštanju Jovan Damaskin je dodao svoje – da se tom carskom sinu da i ikona Bogorodice Trojeručice.

Pet vekova kasnije proročanstvo Svetog Save Jerusalimskog se obistinilo. U lavru je došao srpski monah Sava. Dok se poklanjao svetiteljevom grobu, igumanski štap je pao. Isto čudo se ponovilo i sledećeg dana. Tako su se razrešile sve sumnje monaha da je srpski Sava onaj koga su čekali.

Ikona je čuvana na dvorovima vladara iz loze Nemanjića i poštovana od celog srpskog naroda. Za vreme vladavine cara Dušana ikona se nalazila u manastiru Studenica. Pred najezdom od turaka monasi su pokušavali da zaštite svetinje iz manastira. Legenda kaže da su , više u očaju, privezali ikonu Trojeručicu na jedno magare i pustili ga niz put u nadi da će Bogorodica pronaći put do sigurnost. Niko ne zna kako ali je to isto magare bezbedno prošlo kroz Srbiju i Makedoniju da bi na kraju došlo ispred vrata Hilandara.

Mnoge priče i čuda vezana su za ovu svetinju. Jedna od njih je vezana za izbor igumana manastira Hilandar. Naime, veliki broj monaha , negde u 15. veku , nije mogao da se dogovori oko izbora igumana. Nesuglasice su pretile da prerastu u pravu svađu , dok se jednoga dana nije čuo glas Bogorodice koji je govorio da je ona igumanija i zaštitnik manastira.

1905. godine izrađena je verna kopija ove ikone na molbu vojske carske Rusije. Rusija je tada bila u ratu sa Japanom i kopija ikone je poslata na front. Nedugo zatim ruska vojska je počela da ređa pobede. Nakon završetka rata ikona je vraćena a danas se nalazi u hramu Svetoga Save na Vračaru.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime