CUNAMI KOD NAJVEĆE NUKLEARNE ELEKTRANE NA SVETU: Rusi naredili HITNU EVAKUACIJU nakon zemljotresa u Japanu

0
Japan, Foto: Printscreen/EMSC

Pretnja od cunamija izdata je za celu zapadnu obalu Japana

Japanske vlasti formirale su krizni štab za nuklearne elektrane nakon serije zemljotresa koji su pogodili prefekturu Išikava.

Do sada nije zabeležena nijedna vanredna situacija u nuklearnim objektima.

Pretnja od cunamija izdata je za celu zapadnu obalu Japana od severnog ostrva Hokaido do južnog Кjušua, a velika opasnost od cunamija proglašena je u oblasti prefekture Išikava posle serije jakih zemljotresa.

Cunami je zabeležen u blizini najveće nuklearne elektrane na svetu Кašivazaki-Кariva, a visina talasa je bila oko pola metra.

Na zapadu Japana u ponedeljak popodne po lokalnom vremenu, podsetimo, dogodila se serija snažnih zemljotresa. Prvi potresi magnitude 5,7 zabeleženi su u 16.06 po lokalnom vremenu, drugi i najsnažniji, jačine 7,6 Rihtera, dogodio se u 16.10, a osam minuta kasnije zabeležen je zemljotres jačine 6,1 stepen.

Serija novih zemljotresa dogodila se u prefekturi Išikava manje od sat vremena nakon prvih snažnih potresa. Zemljotresi magnitude 4,9 i 5,2 zabeleženi su u 17.02 i 17.07 sati.

Proglašena je opasnost od cunamija. Jaki potresi osetili su se u Osaki, Кjotu i Tokiju. Zaustavljeno je kretanje brzih vozova. Više od 32.500 kuća je bez struje nakon serije snažnih zemljotresa u japanskoj prefekturi Išikava.

Na Sahalinu je takođe proglašena opasnost od cunamija.

– Delovi zapadne obale Sahalina mogu biti pogođeni cunamijem – saopštio je regionalni štab ministarstva za vanredne situacije.

Stanovništvo se evakuiše na bezbedna mesta dok brodovi u lukama izlaze na otvoreno more. Vlasti su pozvale stanovnike priobalnog dela Tatarskog moreuza da se sklone na visine od najmanje 30-40 metara i da se vrate tek kad se ukine alarm za cunami.

(Espreso / RIA / Prenela: A.P)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime