DA LI ĆE SRBIJA BITI EPICENTAR GEOPOLITIČKIH PROMENA?

0

U narednim danima moglo bi da dođe bar do simboličnog preokreta u aktuelnoj geopolitičkoj i ekonomskoj krizi koja potresa ceo svet, a sam epicentar tih promena mogao bi da bude Beograd.

Istorijska pozicija koju je zauzela Srbija tokom specijalne intervencije Rusije u Ukrajini, trebalo bi već tokom naredne sedmice da dobije konačnu potvrdu posle čega više ništa neće biti isto.

Tokom više od stotinu dana najsumanutijih Zapadnih sankcija prema Rusiji i nezabeleženog progona celokupnog jednog naroda, svih slojeva njegovog društva u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, Srbija je uspela da ostane samostalna.

Jedina u Evropi (uz Republiku Srpsku), potpuno okružena državama koje histerično gaze, medijski uništavaju i svim mogućim merama pokušavaju da kažnjavaju Rusiju, Srbija je usled pritisaka ostala čvrsta u odluci da ne uvodi sankcije bratskom narodu, i velikom spoljnopolitičkom savezniku.
Važan trenutak za poziciju Srbije

Sada je došao krupan momenat da Beograd definitivno dobije priznanje za svoju principijelnu i neprikosnovenu poziciju.

Srbija bi, kao jedina zemlja u Evropi, u samo tri dana mogla da ugosti šefa inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i kancelara Nemačke Olafa Šolca.

Zvaničnici Srbije trebalo bi u utorak 7. juna da razgovaraju sa prvim diplomatom Ruske federacije, a 10. juna za liderom najsnažnije evropske zemlje i, samim tim, predstavnikom političkog Zapada.

Svako dobronameran ko želi okončanje velikog svetskog sukoba, ko ne priželjkuje apokaliptičnu eskalaciju i ko veruje u veleobrt i pozitivan rasplet bezizlaza u kome su se našle velike sile može samo da se raduje ovim posetama Beogradu.

Samo onaj ko je potpuno zastranio u ludačkim teorijama da Rusija sa svojom crkvom, vrednostima, kulturom i istorijom, treba da nestane, navija za to da Lavrov u ponedeljak ne sleti u srpsku prestonicu.

Samo onaj ko je usled ekstremističkih uverenja poverovao i u neverovatno bezumnu agednu Zapadnih medijskih i političkih centara moći, može da priželjkuje scenario po kome Šolc odbija da dođe u Srbiju, jer je pre njega u toj zemlji bio Sergej Lavrov.

Diplomatske poruke između redova

Trenutak je, znači, veoma važan čak i uprkos činjenici da Lavrov i Šolc neće biti istovremeno u Beogradu niti je sukob u Ukrajini prva tema njihovih susreta za državnicima Srbije.

Jer, u nekom čitanju diplomatskih poruka između redova, Beograd bi usled doslednosti i čvrste pozicije, mogao da postane bar neka mala otškrinuta kapija za neke buduće kontakte dve zaraćene strane.

Ako ne posrednik u pregovorima ili ključni most između Istoka i Zapada (a zašto i ne), Srbija bi bar mogla da ostane to jedinstveno mesto gde su i dalje dobrodošli i predstavnici Rusije i Kine, Britanije i Amerike, Nemačke i Francuske.

Ako ništa, Srbija će posle Lavrova i Šolca zacementirati svoju neutralnost u velikom globalnom lomu.

Priča o uvođenju bilo kakvih sankcija Rusiji od strane Beograda, ostaće samo na dnevnom redu ovdašnjih evroatlanskih uposlenika nižeg i neupućenijeg ranga.

I to onih koji prošle nedelje, na primer, nisu čitali prekretničke tekstove u Njujork tajmsu i Gardijanu u kojima se iznenada i veoma oštro kritikuju zapadne sankcije protiv Rusije.

I koji su, sasvim slučajno, ali veoma zgodno objavljeni u sedmici pre dolaska Lavrova i Šolca u Beograd.

Zato, samostalna Srbija danas, bez kompleksa i udvaranja bilo kome, može samo da poruči: Dobrodošli visoki gosti iz Rusije i Nemačke!

(Sputnjik)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime