Da li možemo DA ODBIJEMO TESTIRANJE? Počinje provera kolektivnog imuniteta, evo šta se dešava ako baš VAS ODABERU

0
Foto: Profimedia

U istraživanje će biti uključen reprezentativni uzorak populacije Srbije uzrasta sedam i više godina, a domaćinstva će biti izabrana pomoću proporcionalnog geografski stratifikovanog uzorka.

Krajem nedelje počeće dobrovoljno testiranje građana Srbije na novi korona virus, čiji rezultati će se koristiti za epidemiološku studiju kojoj su neki od ciljeva da se utvrdi koliko je bilo asimptomatskih i blagih kliničkih formi bolesti i kakvo je stanje kolektivnog imuniteta na Kovid 19.

Prof. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac studije i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta, rekla je da se studija organizuje pri kraju epidemije i u ranom postepidemijskom periodu, a ima ciljeve da sagleda obim epidemije Kovid-19 bolesti u našoj populaciji.

Kako kaže, studija bi dala i doprinos boljem poznavanju uloge asimptomatskih infekcija u prenošenju virusa SARS-CoV-2 (Kovid-19) u humanoj populaciji, imajući u vidu činjenicu da ove karakteristike bolesti još nisu sasvim poznate.

– Naši primarni ciljevi su da saznamo koliko je bilo asimptomatskih i blagih kliničkih formi bolesti jer će nam to kasnije pomoći u donošenju odluka o prevenciji s jedne strane, a s druge strane kakva je bila transmisija bolesti među članovima porodice – kazala je prof. dr Pekmezović, precizirajući da su zato porodice jedinice posmatranja.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime