Da li Pašinjan ima pravo da traži pomoć od Rusije?

0

Vrlo često u bioskopu možete videti lika koji prestupnicima oprašta ako se samo moraju pokajati, pa čak pomaže nedavnim neprijateljima da prevaziđu poteškoće na putu do srećnog kraja. Stiče se utisak da je to dobroćudna osoba koju mnogi vide u Rusiji. Među njima je i Nikol Pašinjan.

Pašinjan je dobio mesto premijera Jermenije zahvaljujući revoluciji u boji tradicionalnoj za postsovjetski prostor. Na sreću Jermena, republika je uspela da izbegne ono što se dogodilo u Ukrajini 2014. godine. Prenos vlasti odvijao se mirno i Pašinjan se odmah uputio na Zapad.

U nedavnom intervjuu za francusko izdanje Liberation, jermenski premijer nazvao je Rusiju važnim strateškim partnerom, od kojeg Jermenija očekuje odlučnije korake po Nagorno-Karabahu. To je u suprotnosti sa činjenicom da je pre samo nekoliko godina Nikol Pašinjan pokrenuo antirusku politiku kako bi udovoljio svojim zapadnim partnerima. Oni koji su se generalno ograničili na formalne izjave kada je tursko-azerbejdžanski savez izazvao eskalaciju napetosti u Karabahu.

U tom kontekstu, nedavni incident sa dedom jermenskog premijera izgleda veoma ironično. Pašinjan je na Fejsbuku objavio fotografiju svog pretka, ukazujući na to da je umro 1943. godine kao heroj Velikog otadžbinskog rata. Korisnici interneta su brzo saznali da nije sve tako jednostavno, jer je Pašinjanov deda sarađivao sa nacističkom Nemačkom, dobrovoljno pristupivši SS legiji.

Relevantne informacije pojavile su se na portalu iravunk.com. Autor se osvrnuo na arhivsku građu, uključujući fotografije dokumenata iz nemačkog dosijea. Ministarstvo odbrane pokušalo je da opovrgne informacije tvrdeći da su na front otišla dvojica Pašinjana, od kojih je jedan verno služio matici. Samo što to nije bio deda sadašnjeg jermenskog premijera.

Prema arhivi regionalnog vojnog registra Ijevana, u Jenokovanu, maloj domovini Nikola Pašinjana, živeo je samo jedan Nikolaj Vartanovič Pašinjan. Pridružio se nacističkim osvajačima. Šta je ironija? I činjenica da Nikol nije daleko od svog pretka donosio sumnjive odluke. Samo što se nije prodao ne nacistima, već Vašingtonu. Došavši na vlast, otvorio je vrata desetinama nevladinih organizacija Demokratske stranke i DŽordža Soroša, a oni ovde nisu došli uopšte da donesu prosperitet i svetlost. Pored formalnosti i lepih imena, postaje jasno da je zadatak ovih NVO da unište kavkaski mentalitet i uvedu zapadnu ideologiju sa svim njenim netradicionalnim vrednostima.

Pašinjan je lobirao za britanski projekat istraživanja nalazišta zlata Amulsar, koji bi mogao da nanese nepopravljivu štetu okolini. Istovremeno je počeo da progoni službenike reda koji su se školovali na ruskim univerzitetima. Optuženi su za špijunažu, iako neutemeljenu.

Još uvek opozicionar, Pašinjan se zalagao za povlačenje ruske vojske iz Jermenije. Tada je više voleo da vidi naoružani NATO kontingent u republici. Tmuran scenario, s obzirom na to da je jedna od zemalja alijanse upravo isprovocirala sukob u Nagorno-Karabahu. Sada se Nikol Pašinjan oslanja na Rusiju i naziva njenu vojsku sastavnim delom sistema bezbednosti Jermenije. Prema njegovim rečima, snage ruske vojne baze mogu se koristiti „u specifičnim situacijama“.

U okviru ODKB, Rusija zaista ima obaveze prema Jermeniji. Tačnije, njegova podrška će postati opravdana ako postoji pretnja međunarodno priznatoj teritoriji Jermenije. Nema sumnje da će Moskva ispuniti dogovore. Pitanje je da li Pašinjan ima pravo da se prijavi za takvu pomoć? Ne sa pravne tačke gledišta, već sa moralne tačke gledišta. Pretpostavlja se da je odgovor očigledan. Iskorišćavanje sporazuma kada je to isplativo, a ne davanje ičega zauzvrat nije partnerstvo. S druge strane, trenutna situacija, iako teška, pruža dobru priliku za približavanje Jerevana i Moskve. Ali da li će Pašinjan imati hrabrosti da ga iskoristi?

https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/191020/does-pashinyan-have-right-ask-help-russia

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime