DAČIĆ O IZJAVI IZETBEGOVIĆA: Drugi i bolji narod jedni od drugih nemamo! Najlakše je uzvratiti istom merom

0
Ivica Dačić, Foto: Printscreen youtube

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da izjava lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je nagovestio da Srbe smatra lošim narodom, ne doprinosi stabilnosti regiona.

„Najlakše je uzvratiti istom merom, ali mi smo u Srbiji razgovarali o političkim prioritetima i baš je predsednik Vučić inisistirao da ne odgovoaramo na svakodnevne optužbe, jer Srbiji ne odgovara da dođe do političkog haosa u regionu, već joj odgovara regionalna stabilnost“, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Dodao je da je cilj Srbije da smiruje situaciju, bez obzira na to šta ko misli i kako usmerava svoje izjave.

Ocenio je da postoje ljudi kojima je prošlost jedina budućnost i koji bi izgubili na aktuelnosti kada ne bi pričali na taj način.

„Meni je baš Bakir Izetbegović rekao da najveći problem nastaje kada dođu godišnjice i počnemo da se optužujemo ko kome treba da se izvini. Svako misli da onaj drugi treba da se izvini njemu i tu nastaju sukobi“, rekao je Dačić.

Istakao je da „treba da pronađemo način da izađemo iz tog začaranog kruga koji traje 20, 30 godina. „Nemačka, Francuska i Velika Britanije su 20, 30 godina posle Drugog svetskog rata počele da rade na izgradnji EU, a mi se optužujemo za stvari koje sežu i vekovima unazad“, ukazao je Dačić.

Istakao je da ne zna kakav je ko narod, ali da zna da „drugi i bolji narod jedni od drugih nemamo“, jer vekovima „živimo ne jedni pored drugih, nego jedni sa drugima“. Lider SDA Bakir Izetbegović nagovestio je da Srbe smatra lošim narodom dok je, tokom gostovanja u Dnevniku Federalne televizije, oštro kritikovao predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Iako nije izričito rekao da su Srbi loš narod, Izetbegović je izjavio da nije uveren u tačnost izreke da „nema loših naroda, već samo loših rukovodstava“.

Dijalog nesporan, ali naći zajednički imenitelj

Dačić je rekao danas da će uskoro ponovo razgovarati sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o formatu predstojećeg međustranačkog dijaloga i o tome ko bi na njemu trebalo da učestvuje.

„Za Srbiju je važno da svi učestvuju na izborima i da postoji unutrasnja stabilnost. Zato je i predsednik Aleksandar Vučić prihvatio da se vodi dijalog, i Srbija je već na to pristala. Srbija neće to odbiti, ali uspeh ne zavisi samo od EP i predsednika skupštine kao kopredsedavajućih“, ukazao je Dačić na tv Pink.

On je ocenio da uspeh dijaloga zavisi od toga koje će teme biti na dnevnom redu i smatra da se treba usredsrediti na pitanja oko kojih može najlakše da se nađe zajednički imenitelj. To se odnosi na primedbe oko izbornih zakona, kontrolu izbornog procesa, finansiranje stranaka, medijske uslove i šta od toga može konkretno da se uradi, precizirao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime