DAN KADA SU SRPSKI VOJNICI OSTVARILI NEMOGUĆE: Dečak sa oborenog američkog nevidljivog aviona, čija slika je obišla svet, priseća se događaja pre 24 godine

0
Foto: Screenshot Youtube

Iako je tada imao samo tri godine, Zoran se i dalje seća detalja noći kada je pao „Noćni jastreb“.

Na sutrašnji dan, 27. marta 1999. godine, Vojska Srbije učinila je ono za šta se do tada smatralo da je nemoguće.

Samo tri dana od početka bombardovanja SR Jugoslavije pukovnik Zoltan Dani je sa svojom jedinicom oborio ponos američke avijacije i ratnog-vojnog vazduhoplovstva – nevidljivi avion stelt F-117 A. „Noćni jastreb“ pao je u atar sremskog sela Buđanovci, što predstvalja prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji.

Meštani sela Buđanovci su to jutro imali šta i da vide. Slika trogodišnjeg Zorana Jovanovića iz Buđanovaca kako igra na krilu oborenog „nevidljivog“ američkog aviona F-117A obišla je ceo svet, a on je postao jedan od simbola borbe, prkosa i hrabrosti srpskog naroda.

Jedan je od meštana Buđanovaca koji su sledećeg jutra slavili pobedu srpske vojske i igrali na krhotinama aviona.

Danas je on odrastao čovek, ima 29 godina i svoju decu, a ranije je rekao da taj dan nikad neće zaboraviti.

– Neobično je što je moja slika obišla sve svetske medije. Čim se odviknem i to zaboravim, novinari me podsete! Danas živim u Rumi, i komšije i moje kolege, kao i svi znaju da sam ja dečak sa krila aviona. Iako me je taj događaj obeležio, nikad nisam osećao teret, već samo ponos i na sebe i na moj narod koji se hrabro suprotstavio nadmoćnijem neprijatelju – rekao je kroz smeh.

Iako je tada imao samo tri godine, Zoran se i dalje seća detalja noći kada je pao „Noćni jastreb“.

– Bombardovanje je bilo katastrofa. Tata mi je mobilisan, a ja sam bio s majkom i dve sestre prvo u našoj kući, pa smo posle prešli u kuću kod komšija. Noć kada je pao F-117 bio sam kod njih s majkom i jednom sestrom, a druga sestra bila je kod drugarice. Komšije pričaju da sam, kada se to desilo, legao na krevet, zagrlio medu i zaspao. Sutradan, kao i svi meštani, otišli smo da vidimo šta se desilo i tada je nastala ta čuvena slika mene na krilu aviona – kaže on.

Inače, otkrio je da mu je lično pukovnik Zoltan Dani, koji je i oborio „nevidljivog“, jednog dana doneo upakovan poklončić.

– Sve delove aviona je pokupila i odnela vojska. Međutim, kada je gospodin Zoltan jednom prilikom dolazio da me vidi, doneo mi je zapakovan delić srušenog F-177. U pitanju je bilo baš to krilo na kome sam stajao. Čuvam ga od tada i čuvaću ga zauvek – rekao je.

Inače, on ima i pisanu potvrdu da je to deo „nevidljivog“.

Izvor: Srbija Danas

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime