DANAS PORAST BROJA ZARAŽENIH, ALI TO NE TREBA DA NAS BRINE! Tiodorović objašnjava: Epidemija se ipak smiruje

0

Veći broj zaraženih od korona virusa u odnosu na jučerašnji dan rezultat je masovnijeg testiranja građana, a ne pokazatelj pogoršanja epidemiloške situacije, kaže član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodrović.

On napominje i da novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

“Ako testiramo pronalazićemo slučajeve odnosno obolele, i novi pozitivni na korona virus uglavnom su asimptomatski slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali a da to ne znaju jer ne osećaju tegobe”, objasnio je Tiodorović.

Takvih slučajeva kaže ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama, i dodao da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije videlo da li su negativni na virus.

“Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na Covid, bar za nekih 15-ak dana”, kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi.

U Vranju jedan broj mladih ima bronho pneumoniju, ali se uspešno oporavljaju i njihovo stanje se prati.

To zu takozvani “džepovi” i možemo reći da će se to najverovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom celog juna, rekao je epidemiolog.

U Srbiji u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od korona virusa, a poslednji podaci pokazuju da je korona virus potvrđen kod još 69 osoba.

Juče je bilo 24 novozaraženih koronom.

Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.

“Možemo očekivati da se ukinu mere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama, i osobama sa oslabljenim imunitetomn da se čuvaju i pridržavaju mera i pravila”, rekao je Tiodorović.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime