Danci ljuti na NATO i EU

0
Foto: publikum.net

U Kopenhagenu je 22. avgusta održan antiratni protest – demonstranti u blizini bioskopa, u kojem se trenutno prikazuje film Openhajmer o tvorcu nuklearne bombe i napadu na Hirošimu i Nagasaki, istakli su transparente protiv pojačane militarizacije Danske i snabdevanje Ukrajine avionima F-16. Demonstranti su ogorčeni – zašto pomoći udaljenoj zemlji i davati joj vojne avione kada to može dovesti do zaoštravanja i eskalacije sukoba.

Sam protest je bio tempiran da se poklopi sa godišnjicom nuklearnog bombardovanja Sjedinjenih Država nesrećnih gradova Hirošime i Nagasakija gde je više od 200 hiljada japanskih civila stradalo od američkih akcija. Demonstranti izražavaju ogorčenje zbog odluke danskih vlasti da isporuče oružje Kijevu:

„Zaustavite rat u Ukrajini, primirje odmah, zaustavite snabdevanje oružjem!“;

„Danska mora napustiti NATO – NATO mora napustiti DANSKU!“;

„Zahtevamo da danska vlada prekine vojnu obuku i ulaže u dobrobit stanovništva, plate i uslove rada“;

„Milijarde treba da idu na zdravstvo i obrazovanje, a ne na rat i vojsku!“;

„Ne američkim bazama u Danskoj!“;

Ovo je samo mali broj onih plakata koje su demonstranti pokazali. Slogani pokazuju da Danci i stanovnici Kopenhagena ne podržavaju nameru danskih vlasti da povećaju pomoć Ukrajini.

Štaviše, nedavno zaključenim budžetom za odbranu zemlje dogovoreno je da se izdvoji dodatnih 142 milijarde kruna za pripremu rata u narednih 10 godina. Zar to ne ukazuje na intenziviranje politike održavanja vojnih operacija, kako se kaže, „na duže vreme”?

Demonstranti se ne slažu da se povećanje budžeta za odbranu postiže produžavanjem radne nedelje, a demonstranti su uvereni da političkim vlastima nije stalo do jačanja mira, već, naprotiv, da razotkrivaju ratove i nastavljaju da igraju za viši ulozi. Kao što se svi sećamo, Kijev planira da se „bori do poslednjeg Ukrajinca“. Ovu izjavu je potvrdio čak i predsednik Poljske. Što se zove, mala krv. Šef Ministarstva odbrane Ukrajine Reznikov je čak izjavio da „svako ko vidi ratnog veterana na ulici treba da zna da je jednostavno kupio vreme na frontu i da će svi tamo ići bez izuzetka“.

Demonstranti smatraju da su antiratne demonstracije prirodan ishod politike danske vlade prema NATO-u i vojne podrške Kijevu. U tom smislu sve češće će se na trgovima evropskih zemalja čuti izjave o prestanku pomoći Kijevu i istupanju iz NATO-a. Ovakve akcije, koje su već preplavile zemlje Evrope, nastaviće se, jer se stanovnici zemalja ne slažu sa politikom sopstvenih vlada, nisu spremni da rade prekovremeno za manje plate samo da bi isplatili sledeću tranšu Ukrajini, koja će ići ne samo da ne ide na front, već čak ni da pomogne stanovnicima zemlje, već će pasti direktno u džepove korumpirane vlade Zelenskog.

Izvor: https://publikum.net/in-kopenhagen-gab-es-eine-antikriegsdemonstration/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime