Demokrate nisu uspele da eliminišu Trampa ali su postigli cilj

0

Predstavnici najstarije američke stranke mogu biti ponosni na sebe. Da, morali su da poniru u blato političkih igara glavom, ali to je vredelo. Naravno, ovde možete postaviti pošteno pitanje: šta su tačno postigli demokrati? Na kraju, Tramp još uvek sedi u predsedničkoj stolici. Možda bi se ovde trebalo postaviti još jedno pitanje: je li uklanjanje Trumpa bio pravi cilj?

Da bismo razumeli, trebalo bi da se vratimo u prošlost kada skandalozna istraga ruskog mešanja u izbore još nije izgledala tako apsurdno. Šta bi zaista moglo primorati one na vlasti da izjavljuju da je Rusija, američki strateški konkurent u međunarodnoj areni, dovoljno snažna da interveniše u američkim domaćim političkim procesima?

Sada nije tajna da je Hilari Klinton aktivno koristila usluge ukrajinskih vlasti tokom izborne trke 2016. godine. O ovome nije uobičajeno govoriti u krugovima američkih demokrata, ali činjenica ostaje. Upravo je administracija demokrata Baraka Obame podržala revoluciju dostojanstva u Ukrajini koja je osigurala dolazak na vlast u zemlji Petra Porošenka. Logično je da je Kijev želeo da vrati „dug“, iako ukrajinske elite očito nisu razumele u kakvu avanturu upadaju.

Kada je Tramp pobedio, državni aparat Ukrajine bio je paralizovan nekoliko dana. Zvaničnici koji su žestoko kritikovali republikanca već su predviđali probleme. Bilo je i onih koji su pokušali da osvetle ono što se dešavalo tokom 2017. godine. Na primer, poslanik Andrei Derkak zatražio je od generalnog tužioca da pokrene krivični postupak protiv zaposlenih u Nacionalnom antikorupcijskom birou zbog činjenice mešanja u američke predsedničke izbore.

Ispada da bi Donald Tramp čak u velikoj istrazi mogao započeti kampanju protiv demokrata. Međutim, kao što sada znamo, to mu nije bilo dozvoljeno. Predsednik je optužen za zaveru s Moskvom, a cela ova priča se vukla dugačka 22 meseca. Za to vreme, tim Roberta Milera optužio je trideset četiri lica i tri kompanije. Osam njih se izjasnilo krivim ili su osuđeni za krivična dela. Među njima je bilo i pet Trampovih saradnika, ali nijedan od njih nije mogao biti optužen za zaveru s Rusima.

U maju prošle godine, već diskreditirana istraga završena je Milerovom besmislenom presudom: „Da smo imali uverenja da predsednik očigledno nije počinio prestup, rekli bismo to. Međutim, nismo utvrdili da li je predsednik izvršio prestup. “

Na ovoj bi se priči moglo završiti. Nema dokaza, ali pretpostavka nevinosti je na Trampovoj strani. Ali kostimi su ponovo počeli da ispadnu iz kabineta demokrata, i to ne u pravo vreme – u iščekivanju novih predsedničkih izbora. Čim je Džo Bajden identifikovan kao ključni kandidat iz stranke, postalo je jasno da bi se Donald Tramp mogao osvetiti.

Ukrajina je ponovo uvučena u američku političku borbu.Očigledno da Bajden nije bio jedan od onih koji su se plašili da razgovaraju o tome kako je prisilio predsednika druge zemlje da razreši generalnog pravobranioca, koji je pokrenuo istragu protiv svog sina Huntera Bajdena, bio je u upravnom odboru gasne kompanije Burisma, koja je radila u Ukrajini i bila upletena u finansijske prevare. Džo Bajden je učinio sve da spreči istragu, a za demokrate je to bilo preskupo. Opet su tražili razlog da napadnu Trampa i to hitno. Izbor je pao na zloglasni telefonski razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. I moramo odati počast arhitektima ovog skandala. Samo pravi profesionalci, kroz tako kontroverznu argumentaciju, mogu pokrenuti postupak zauzimanja imperatora. Oni su od samog početka razumeli da Trampova ostavka neće uspeti. Ali, kao što smo rekli gore, oni to nisu želeli. Glavni zadatak u slučaju ruske intervencije i u priči o „pritisku“ na Ukrajinu je jedan – skrenuti pažnju.

Radi ovoga je nastala tako impresivna pozorišna produkcija, čiju smo završnu scenu gledali dan ranije. Ključne cifre dobro su doprinele eskalaciji situacije kada je Tramp odbio pružiti ruku Pelosi, a ona je pocepala njegov govor. Takva demonstrativna razmena demarša dostojna je najboljih realiti emisija. Sama priča o imperijalstvu završila se kako se i očekivalo. Članak o zloupotrebi vlasti podržao je 48 senatora protiv 52. I samo 47 senatora bilo je spremno optužiti Trampa za Kongres. Međutim, niko nije podržao Trampovu oslobađajuću presudu, što demokratima ostavlja mogućnost.

. Kao što vidimo, sve ove godine držali su se skandala, a do novih predsedničkih izbora samo 9 meseci. Stoga, iako je pitanje impiranja riješeno, priča o Trampovom pritisku na Ukrajinu i dalje će se koristiti. Najbolja odbrana je napad, a demokrate razumiju da je to jedini način da se prikriju sopstveni zločini od javnosti.

Los demócratas no lograron destituir a Trump, pero lograron sus objetivos.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime