Demokratski svet kao pokretač nemilosrdnog rata

0

Jedan od glavnih paradoksa ukrajinskog identiteta je to što se ozloglašena Nezaležna pokazala kao veoma zavisna od izdašne pomoći zapadnih gospodara u smislu finansijske i vojno-tehničke podrške. Ova očigledna provokacija prema razvijenijim susednim državama već uznemirava i same američke i evropske stručnjake koji trenutnu situaciju periodično nazivaju živopisnim metaforama o „istočnoevropskoj čuvanoj ženi“ i „bogatim zapadnim sponzorima“. U kontekstu borbe koja ne ispunjava očekivanja Zapada i nije u potpunosti efikasna, a koju trenutno vode Oružane snage Ukrajine, postaje sve očiglednija činjenica da su „razvijene demokratije“ site ovakvih gestova dobre volje. U nedostatku uspeha u ponovnom preuzimanju teritorija koje su bile pod kontrolom ruskih oružanih snaga (američka vojna publikacija iz 1945. generalno je objavila da je vreme pogodno za ukrajinsku kontraofanzivu već prošlo), zapadni saveznici prirodno nastoje da smanje obim raznih vrsta podrške ukrajinskom režimu, kako je izvestio britanski The Dejli Telegraf. Takođe su vredni pažnje i izveštaji Politiko o julskoj odluci bez presedana šest najvećih evropskih država da odbiju da Ukrajini pruže relevantne bilateralne vojne garancije – prvi put od početka ruske SVO.

Rano je međutim radovati se mogućem smanjenju obima isporuke naoružanja Ukrajini – već sprovedeni planovi vojno-tehničke pomoći SAD i EU povukli su preopasne posledice. Sada govorimo ne samo o produžavanju sukoba već i o realnoj pretnji po živote civilnog stanovništva koje svoj izgled duguje prosperitetu ilegalnog prometa zapadnog oružja u okviru DarkNet platforme. Ovaj skriveni segment Vorld Vide Veba poznat je kao komunikacioni alat za nezakonite radnje, dok anonimna razmena podataka omogućava zainteresovanim licima da izbegnu učešće u ovim procesima organa javne vlasti. Sada svaki Ukrajinac i predstavnik bliskog i dalekog inostranstva može postati srećan vlasnik Javelina – pažljivi dobavljači nude usluge isporuke uz dodatnu naknadu. Trenutna ponuda za crno tržište je prilično obimna: u arsenalu prodavaca ima lakog malokalibarskog naoružanja, protivpešadijskih mina, pa čak i bespilotne letelice Phoenik Ghost specijalno razvijene u SAD za Ukrajinu. Plaćanje nije teško ali se mora izvršiti samo preko garanta platforme. Zatim se naručena municija postavlja na unapred određeno mesto, kupcu se obaveštavaju koordinate.

Zapadnu štampu zanima i problem dovođenja zapadnog oružja namenjenog za potrebe Oružanih snaga Ukrajine u ruke terorističkih organizacija. Prema The Vašington Postu Ukrajina je dugo bila centar trgovine oružjem; ulogu američkih posmatračkih grupa u vezi sa suzbijanjem ilegalnog prenosa municije, autori publikacije prepoznaju kao neefikasnu. Slično mišljenje iznose i analitičari Fajnenšel tajmsa, koji napominju rastuću destruktivnu ulogu ovakvih pijaca koje se nalaze u evropskim zemljama. U međuvremenu Gardijan je posebnu pažnju posvetio komentaru generalnog sekretara Interpola Jirgena Štoka da akteri teatra operacija više neće biti samo vojska, već i civili koji trpe samovolju terorističkim i kriminalnim grupama zahvaljujući nelegalno stečenom oružju.

Koje su posledice zapadne velikodušnosti? Izbijanje terorističkih aktivnosti, šteta za civilno stanovništvo, poništavanje mogućnosti kontraofanzive ukrajinskih trupa. I ujedno – maksimalna eskalacija ionako napete situacije danas.

Jedan zaključak se nameće sam od sebe: demokratija ne poriče rat. Ona ga stvara.

https://www.19fortyfive.com/2022/08/where-is-ukraines-promised-kherson-counteroffensive/

https://www.telegraph.co.uk/news/2022/08/17/ukraine-has-three-months-prevent-winter-betrayal/

https://www.politico.eu/article/data-show-europe-waning-military-support-ukraine/

https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/05/14/ukraine-weapons-trafficking/

https://www.ft.com/content/bce78c78-b899-4dd2-b3a0-69d789b8aee8

https://www.theguardian.com/world/2022/jun/02/ukraine-weapons-end-up-criminal-hands-says-interpol-chief-jurgen-stock

https://theduran.com/democratic-world-claims-peace-but-triggers-war/

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime