DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE NEMA ALTERNATIVU IAKO STAGNIRA: Lavrov o spoljnim uticajima!

0
Foto> Printskrin Jutjub

Potreban je, kako je naveo, ozbiljan i pošten razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine…

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da dijalog Beograda i Prištine stagnira, ali da nema alternativu, te da spoljni uticaj treba da bude bez ucena i zavrtanja ruku jednoj strani uz istvremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane.

„Danas diajlog stagnira. Ali on nema alternativu, ma koliko neko hteo da preseće gordijev čvor. U Briselu i Vašintgonu sada rastu aktivnosti da se ponovo pokrene proces pregovoranja. Spoljni uticaj treba da bude bez ucena i zavrtanja ruku jednoj strani uz istvremeno podsticanje sumnjivih apetita drugee strane. Altrernativa dijalogu je veoma opasna za sve“, rekao je Lavrov u intervjuu za list „Trud“, koji je prenet na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Potreban je, kako je naveo, ozbiljan i pošten razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine.

„On može da da rezultate jedino uz uvažavanje zakonskih interesa kosovskih Srba, uz realno uzimanje u obzir njihove zabrinutosti i uz poštovanje normi medjunarodnog prava“, naveo je ministar.

Dodao je da je problem Kosova posledica bestidnog nasilnog otimanja dela teritorije Srbije nego o konfliktu Bograda i Prištine.

„Umesto sprske automonme pokrajine jednostranom odlukom i zanemarujući rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, koja je osnov regulisanja, stvorena je samoproglašena kvazidržava. Njen politički vrh otvoreno ignoriše medjunarnodno pravo, zakonite zahteve i interese Republike Srbije i srpskog naroda, težeći da po svaku cenu legitimizuje trenutan položaj i ujedno same sebe“, navodi se u intervjuu.

Espreso, Agencije

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime