Đilas: Beograd na vodi i metro promeniće sliku Beograda

0

Ovako je govorio Đilas 2013.

Predsednik Demokratske stranke i gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je danas da je sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem ranije postigao konsenzus o značaju projekta “Beograd na vodi”, koji bi uz metro mogao da promeni sliku Beograda.

Đilas je Tanjugu rekao da je sa Vučićem već razgovarao na tu temu i ukazao da se o tome priča desetinama godina, a da su gradske vlasti već počele da se bave njime.

– Verujem da uz saradnju republičke vlade i gradskih vlasti na projektu metroa i ovom projektu možemo da uradimo ono što je zaista dobro za sve Beograđane – uveren je Đilas.

Na pitanje da li je to jedini zajednički projekat sa Vučićem, Đilas je rekao da je to jedino o čemu je konkretno razgovarano, ali da je sasvim logično da Vučić, kao predsednik najveće vladajuće stranke i on, kao predsednik opozicione stranke, razgovaraju o temama na kojima je potrebno postići konsenzus zbog boljitka cele Srbije.

– Kao što smo postigli taj konsenzus po pitanju Kosova, briselskog sporazuma, očekujem da ga postignemo i po pitanju načina izlaska Srba na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ali i na nekim drugim temama, kao što je projekat Beograd na vodi, koje su, po mom mišljenju, mnogo iznad partijskih priča – istakao je Đilas.

Govoreći detaljnije o projektu “Beograd na vodi”, on je rekao da je deo tog projekta i izgradnja mosta Zemun-Borča, koji će omogućiti izmeštanje kamionskog saobraćaja iz praktično centra grada.

– Taj most omogućava da projekat koji smo započeli, a to je izmeštanje autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd, takođe bude realizovan i kada to uradimo ostaje samo železnička stanica i to ne putnička, već deo koji je važan za robni saobraćaj. Njegovo izmeštanje omogućilo bi da to zemljište sutra postane stambeno-poslovni kompleks – objasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se izgrade novi infrastrukturni kapaciteti van centra grada, a to je ogroman posao i za njega će biti potrebno određeno vreme.

To je samo prva faza, dodao je Đilas, a druga je potpuno izmeštanje železničkog saobraćaja koji koristi samo jedan kolosek uz samu reku, za prenos opasnih materija.

Da bi se to rešilo, mora da se napravi novi most u Vinči, a to su stotine miliona evra, rekao je gradonačelnik.

Đilas je uveren da treba da se rešava deo po deo tog problema, da se ceo projekat podeli u faze, rešava infrastruktura, traže investitori koji traže svoje projekte…

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime