DNEVNICA 50 EVRA, NE TREBA ISKUSTVO NI DIPLOMA Ceo posao je šetnja i gledanje, a plata – direktorska!

0
Foto: Screenshot Youtube

Ovo zanimanje jedan je od najatraktivnijih honorarnih poslova na svetu, piše na sajtu jedne firme koja se u Srbiji bavi, između ostalog, angažovanjem tajnih kupaca za potrebe svojih klijenata

Tajni kupac nije nikakav špijun, niti “cinkaroš”, nego kupac koji ima zadatak da obilaskom neke radnje, koja može ali i ne mora uključivati kupovinu, utvrdi stvarno stanje stvari u njoj i svoje iskustvo pismeno prenese onima koji su ga angažovali.

Izveštaji koji sačine tajni kupci na osnovu unapred planirane i pripremljene posete pomažu kasnije kompanijama u detektovanju određenih problema i manjkavosti u procesu rada.

U Srbiji tajne kupce najčešće angažuju vlasnici različitih trgovinskih objekata kako bi dobili informacije o stanju u svojim prodavnicama.

Ko će biti angažovan za određeni posao zavisi od potreba klijenta i vrste njegovog istraživanja, a tajni kupci uglavnom imaju zadatke da obrate pažnju na izgled nekog objekta, prilaz njemu, situaciju u izlogu, ljubaznost osoblja, čistoću u objektu.

Kompanije su sa angažovanjem tajnih kupaca u SAD-u počele još u drugoj polovini prošlog veka, a poslednje dve-tri decenije je to sve zastupljeniji vid analize tržišta i u Evropi.

Uslov da bi neko bio tajni kupac je prethodna onlajn obuka koja je besplatna i sticanje MSPA sertifikata.

– Kada me angažuju, dobijem scenario u kojem piše šta se tačno radi i na šta se obraća pažnja prilikom tajne kupovine. Nekada je to samo obilazak radnje bez kupovine, a nekada se i kupuje. Kada je uključena kupovina dobijem određenu sumu za nju i to što sam kupila posle ostaje meni – kaže anonimna sagovornica objašnjavajući na jednom primeru kako izgleda kupovina:

– Primera radi, odem u butik sa namerom da kupim farmerke. I razgovaram sa prodavačicom kao i svaki kupac. Tražim određeni broj, kroj, raspitam se o materijalu. Kasnije, na osnovu iskustva koje sam stekla napišem izveštaj o poseti – priča ovaj tajni kupac.

Honorar je između 1.500 i 2.000 dinara za jednu standardnu posetu, a ukoliko su u pitanju zahtevniji zadaci dostiže i 6.000 dinara. Sa višegodišnjim iskustvom u tajnoj kupovini sagovornica odlazi i u tajne posete hotelima, pa tu osim nešto većih honorara ima i plaćen smeštaj i mogućnost korišćenja usluga koje hotel pruža.

-To je najlepši deo ovog posla, jer praktično i radite i odmarate u isto vreme – kaže ona navodeći da nije do sada imala nikakva neprijatna iskustva sa tajnom kupovinom, niti se suočila sa time da prodavci posumnjaju da ona nije samo običan kupac.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime