DOBRA VEST IZ EVROPE: Zemlje Balkana među prvima mogu u EU!? OTVARANJE GRANICA 1.JULA

0

Evropska komisija predložila je da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Johanson kaže da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljma koje su u sličnoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji.

“Danas počinjemo sa konsultacijama za sastavljanje liste zemlja kojima će biti dozvoljen ulazak u EU. Evropska komiisja predlaže da Zapadni Balkan bude na listi od 1. jula”, kaže Johanson.

U Evropskoj komisiji pozvali su zemlje članice EU i članice šengenskog prostora da u ponedeljak 15. juna ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena, uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID19.

“Epidemiološka situacija u celoj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicam EU nisu efikasan način za borbu protiv COVID19”, navodi Johanson.

Ona dodaje da se preporuke Evropske komisije o restrikcijama na spoljnim granicama EU za sva putovanja koja nisu od suštinskog zančaja završavaju 15. juna, ali da su zemlje članice tražile kratko produženje tih restrikcija.

“Sada je naša preporuka da produžiio privremne restrikcije na putovanja u EU koja nisu od suštinskog značaja do 30. juna.

Još nismo u mogućnosti da u potpunosti podignemo sve restrikcije za putovanja na svim spoljnim granicama EU, ali počinjemo postepeno od 1. jula”, naglašava Johanson.

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kaoi princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve čanice EU.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime