DODIK PORUČIO: Crna Gora i Republika Srpska nisu za poređenje, Komšiću hvala za Kosovo

0

„To što radi opozicija iz Republike Srpske (RS) po Crnoj Gori je otužno. Misle da će ih slika s pobednicima izbora učiniti pobednicima izbora u Srpskoj“, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Komentarišući potez opozicionara iz Republike Srpske, koji su se proteklih dana u Crnoj Gori sastajali s liderima tamošnjih pobedničkih partija, kao i s mitropolitom Amfilohijem, povlačeći paralelu sa idućim lokalnim izborima u BiH, Dodik je u intervjuu za Srpskainfo rekao da niti su oni slični opoziciji Crne Gore, niti je vlast u RS nalik onoj koju su u Crnoj Gori pobedili.

Dodik je ocenio da je najsmešnije to što upravo oni koji su tražili da predsednik Crne Gore Milo Đukanović u jeku krize dođe u BiH sada obilaze partije koje su tamo pobedile Đukanovića.

Na pitanje šta očekuje od nove vlasti u Crnoj Gori, Dodik je odgovorio da očekuje da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mestom za život svih građana, posebno Srba, koji su trpeli različite vidove napravde u Crnoj Gori tri decenije, prenosi RTRS .

„Po pitanju Republike Srpske, očekujem bolju saradnju nego što smo imali s Crnom Gorom u prethodnom periodu. Mi smo ne samo susedi, mi smo braća, rođaci i kumovi s dve strane granice. Ako je to tako, a jeste, onda i moja očekivanja idu u tom pravcu“, istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koja je ključna poruka koja je iz Zagreba upućena Sarajevu, nakon što se sastao sa državnim vrhom Hrvatske, a potom Izetbegović i Čović, Dodik kaže da Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH.

„Potpis na Dejtonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki posmatrač dešavanja u BiH“, smatra Dodik.

Govoreći o stavljanju pitanja priznanja tzv. Kosova i premeštanja Ambasade BiH u Izraelu u Jerusalim na dnevni red Predsedništva BiH, Dodik je rekao da pitanje premeštanja ambasade BiH u Jerusalim smatrao malom cenom za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD.

„Komšićev zahtev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsedništvu BiH“, objasnio je Dodik.

On je dodao da je Komšić uradio fenomenalnu stvar jer će postojati odluka da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno.

Kurir.rs/Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime