DOKTOR KON SE UPRAVO OGLASIO O KORONI I PRIZNAO: Ništa ne znamo, ovaj virus pokazao je jedno!

0
Predrag Kon, Foto: Printscreen youtube

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu

Član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas povodom povećanog broja zarazenih da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati, kao i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

„Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobicajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi“, rekao je Kon u emisiji Oko na RTS.

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

„Međutim, mi imamo skoro izmedu 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu“, kazao je Kon.

Načelnik Klinike za anesteziologiju Klinickog centra u Nišu prof. dr Radomir Jankovic rekao je da su se svi u Klinickom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

„Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramaticno menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od pocetka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer prakticno smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, cak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente“, rekao je Jankovic.

On je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je kovid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

(Espreso.rs/Agencije)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime