DOKTOR RISTIĆ ŠOKIRAO: Obdukcije umrlih od korone frapantne, mladi završe za 2 dana! Ko preleži, ima trajne posledice!

0
Foto: Reuters

Kardiohirurg Miljko Ristić kaže da su obdukcije preminulih od koronavirusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

“U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje”, kaže dr Ristić i nastavlja:

“Rezultati su frapantni: dolazi do nekroze plućnog tkiva koja se ne može ničim popraviti. To objašnjava to što pacijenti umiru u roku od 48 sati. Naši mladi bi morali da shvate da nije reč o običnoj upali pluća koja će proći antibioticima i lekovima, već je zabeležen veliki broj preminulih koji nisu imali bolesti pre toga” kaže on.

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

“Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči”, kaže Ristić.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

“Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to”, kaže Ristić. Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor…

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

“Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća”, kaže Ristić.

(Kurir.rs/Pink.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime