Dr Janković upozorava: Razmatraju se restriktivne mere jer postoji pretnja od razbuktavanja korone

0
Foto: Reuters

U Beogradu je došlo do razbuktavanja žarišta
Član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković upozorio je danas da ponovo postoji pretnja od razbuktavanja epidemije korona virusa u Srbiji i da se razmatraju restriktivne mere koje će biti preduzete da se to spreči.

U intervjuu za Televiziju N1, Janković je rekao da bi on u ovom trenutku isključio preduzimanje ekstremnih mera, kao što je uvođenje policijskog časa, jer to ne bi bilo svrsishodno u ovoj fazi.

– Kako je epidemija jenjavala, bilo je određenih popuštanja mera a sada, sa novom pretnjom, treba razmisliti – rekao je on.

Prema njegovim rečima, virus više nema tako veliki letalitet, ali po potencijalu zaraze prevazilazi veliki broj drugih virusa.

Janković je rekao da su preporuke i do sada bile vrlo jasne i da je predočeno da je, po ukidanju vanrednog stanja, i dalje potrebno nositi zaštitne maske i održavati fizičku distancu.

– Događaji sugerišu da će mere morati da se podvuku i pojačaju – rekao je on.

Govoreći o izbornom danu, Janković je rekao da se Srbija vratila mnogim životnim aktivnostima i da su izbori jedna od njih, ali da su i na biračkim mestima važile preporuke za sprečavanje širenja virusa, koje su bile na snazi sve vreme.

On je dodao da epidemija jeste oslabila, ali da je iz lokalnih žarišta došlo do razbuktavanja, konkretno u Beogradu.

Epidemiolog je dodao da to nije nešto što ne može da se sanira pravovremenom reakcijom i da je suština svega i dalje održavanje distance i nošenje maski, koje ne predstavljaju apsolutnu zaštitu ali u velikoj meri mogu da spreče prenošenje tog virusa.

Telegraf

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime