DR KISIĆ OTKRILA OTKUD NAGLI PAD ZARAŽENIH: Otkrila je i da li ćemo još morati da nosimo maske i rukavice

0
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

Na pitanje da li će nošenje zaštitnih maski i rukavica biti obavezno u izbornom danu sledećeg vikenda, Kisić Tepavčević je rekla da nošenje maski ostaje na nivou preporuka

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je nedavni nagli pad broja zaraženih COVID-19, zbog kog Crna Gora nije dozvolila ulazak građana ima Srbije, zabeležen nakon preseka i “predefinisanja svih kriterijuma” bolesti.

Ona je gostujući na TV Prva rekla da je Srbija prihvatila stav Svetske zdravstvena organizacija (SZO) da su dva negativna PCR testa u razmaku od 24 sata indikacija ozdravljenja, a da je i ta medjunarodna organizacija u medjuvremenu revidirala svoju metodologiju.

“Sve osobe sa pozitivnom testu su bile u bolnici. U roku od pet do sedam dana nakon povlačenja znakova infekcije se radio prvi PCR test. U jednom momentu smo doneli odluku da se nakon prvog testa pušta u kućnu izolaciju i da se nakon dve nedelje (izolacije) radi drugi PCR test. Nekada se dešavalo da dva meseca administrativno vodimo osobe kako obolele, iako nisu imali indikacije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je nakon toga izmenjena metodologija, da su zaražene osobe bez simptoma puštane u kućnu izolaciju, a da su proglašavane za zdrave ako tokom te dve nedelje ne dobiju simtome i budu negativne na jedan PCR test.

Kako je navela, upravo to je razlog za nagli pad osoba koje se zvanično vode kao obolele od COVID-19.

Na pitanje da li će nošenje zaštitnih maski i rukavica biti obavezno u izbornom danu sledećeg vikenda, Kisić Tepavčević je rekla da nošenje maski ostaje na nivou preporuka a da je nošenje rukavica manje važno od redovnog pranja ruku i da “nijedan zakon ne može da bude iznad vaše želje da ostanete zdravi”.

(Espreso.rs / Agencije)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime