DRAGAN JE PROTIVGRADNI STRELAC VEĆ 16 GODINA: Nikad nije bilo teže nego ove godine, ispaljuje rakete i u tri ujutro

0

Čačak – Protivgradna sezona traje od aprila do oktobra i iako još uvek nije prošla ni trećina, nestabilna vremenska situacija doprinela je rekordnom ispaljivanju raketa i skoro celodnevnoj ažurnosti protivgradni strelaca. Dragan Milovanović iz čačanksog sela Prijevor, ovim poslom se bavi već 16 godina i kaže da je ovo jedna od najtežih sezona.

„Prethodnih dana u neprekidnoj smo pripravnosti. Protivgradna stanica nam je druga kuća, ponekad smo na zadatku i po 24 sata dnevno. Prvi put se desilo da ispaljujemo rakete čak i u tri sata posle ponoći. Bilo je dana kad sam po dva puta dolazio u stanicu, a u jedan oblak ispaljivao i po nekoliko raketa“, kaže Dragan za RINU.

Do sada je sa svoje protivgradne stanice ispalio osam raketa i ostalo mu je još dvanaest, što po svemu sudeći neće biti dovoljno za ovu godinu. Ovaj protivgradni strelac čuva nebo iznad nekoliko čačanskih sela, svoje i imanje svojih komšija. Kaže da posao nije lak, uslovi su nezahvalni, ali ipak straha nema.

„Od momenta kad me pozovu ja imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće“, priča Dragan.

Oko 2500 protivgradnih strelaca širim Srbije nisu u zaklonu kad krenu oluja i vetrovi, svi oni čekaju komande i po kiši u kabanicama pokušavaju da kuće i hektare poljoprivrednog zemljišta sačuvaju od velike štete.

(Kurir.rs/RINA)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime